Η Βρετανία “στηρίζει” τη συνέχιση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού

Η Βρετανία “στηρίζει” τη συνέχιση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε επιστολές που απευθύνονται σε διάφορα μέλη της Κυπριακής Κυβέρνησης, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβαν  τη στήριξη του Λονδίνου για περαιτέρω «διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου» με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε δέκα Κύπριους πρόσφυγες που ζούν εδώ και δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν γράψει στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Hunt τονίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό είναι μέσα από μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στο νησί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδο Ahmad επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ένωσης του Ριζοκάρπασου στη Βρετανία. Η κ. Mary Helen Karaolis είχε γράψει στον Λόρδο Ahmad τονίζοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των σημερινών πάνω από 200 εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στο Ριζοκάρπασο, καθώς και των εκτοπισμένων Κυπρίων.

Ο Λόρδος Ahmad σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “υποστηρίζει έντονα μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Και στις δύο επιστολές γίνεται αναφορά σε μια «παραγωγική» συνάντηση μεταξύ του υπουργού για την Ευρώπη, Sir Alan Duncan, και του συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυρία Jane Holl Lute, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που είχε η κα Lute με τον Sir Alan, μετά την επίσκεψή της στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκε επίσης για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών Hunt.

Διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο δήλωσαν στο ΙΒΝΑ ότι η συνάντηση του Ιανουαρίου ήταν “μία συνηθισμένη συνάντηση”, μέρος των προσπαθειών του διπλωμάτη του ΟΗΕ να φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι για περαιτέρω συνομιλίες.

Ο Λόρδος Ahmad δήλωσε στην επιστολή του: «Συζητούμε τακτικά το ζήτημα με όλες τις πλευρές. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι έχουν δεσμευτεί να σημειώσουν πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης.

“Αυτό θα απαιτήσει δύσκολες επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πραγματική πολιτική βούληση, κρίνουμε ότι μια συμφωνία παραμένει εφικτή, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής”./ΙBNA