Προδότες δημοσιογράφοι, κρατάμε τις  ζωές σας στα χέρια μας.

Προδότες δημοσιογράφοι, κρατάμε τις  ζωές σας στα χέρια μας.

Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1 έφτασε επιστολή απειλητικού περιεχομένου από οργάνωση που αποκαλείται «Βετεράνοι πολέμου 1999». Στην επιστολή, η οποία είναι χειρόγραφη, εξαπολύονται απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους. Αναφέρεται επίσης ότι το κτήριο όπου στεγάζεται το τηλεοπτικό κανάλι θα τιναχτεί στον αέρα. «’Έχετε εσείς οικογένειες; Σκοτώνετε τα παιδιά και τα εγγόνια μας και δεν καταλαβαίνετε ότι αν προκληθούν ταραχές το κτήριο σας θα είναι το πρώτο που θα τινάξουμε στο αέρα, όπως και ότι μπορεί να χάσετε τους αγαπημένους σας. Για αυτό εμείς οι βετεράνοι σας προειδοποιούμε να μην παίζετε με τις ζωές των άλλων γιατί οι δικές σας ζωές είναι στα χέρια μας» αναφέρεται στην απειλητική επιστολή.

Ο πρόεδρος της « Ένωσης βετεράνων 1999» Zeljko Vukelic δήλωσε στην Ν-1 ότι πρόκειται για προβοκάτσια και διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής δεν έχει καμία σχέση με την επιστολή αυτή. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος παρακολουθεί αποκλειστικά την N-1 «διότι είναι η πιο αντικειμενική τηλεόραση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1 συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής που ασκείται από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας και στελέχη του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Οι δημοσιογράφοι της, στιγματίζονται ως «προδότες», «μισθοφόροι του Σόρος» «πράκτορες της CIA»… Ακόμη και ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του SNS Aleksandar Vucic πολλές φορές επιτέθηκε δημόσια κατά της N-1 χαρακτηρίζοντας την «αμερικανική τηλεόραση».

Προχθές, ο αντιπρόεδρος του SNS, Milenko Jovanov  ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία από το δελτίο καιρού της Ν-1 όπου απεικονίζεται ο χάρτης της Σερβίας, από δορυφορική λήψη, με το σχόλιο ότι η τηλεόραση αυτή παρουσιάζει το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Το γεγονός βέβαια ότι στο χάρτη η περιοχή του Κοσσόβου έχει τον ίδιο χρωματισμό με την Σερβία ενώ η διακεκομμένη γραμμή συμβολίζει διοικητικά σύνορα και όχι κρατικά, αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τους ακόλουθους του Jovanov στο Twitter που εξαπέλυσαν μύδρους κατά των δημοσιογράφων της Ν-1.

Ο στιγματισμός των δημοσιογράφων στην Σερβία ως προδότες, πράκτορες, μισθοφόρους των ξένων, δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Ανάλογες επιθέσεις δέχονταν οι δημοσιογράφοι και την δεκαετία του ΄90 τον περασμένο αιώνα. Κάθε φορά που ο απολυταρχισμός του καθεστώτος αισθανόταν ότι απειλείται κατέφευγε σε μεθόδους εκφοβισμού και τρομοκράτησης των λειτουργών του Τύπου. Δυστυχώς, κάποιες φορές οι επιθέσεις αυτές είχαν τραγική κατάληξη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το έδαφος για την δολοφονία του δημοσιογράφου Slavko Curuvija, στις 11 Απριλίου του 1999, κατά την διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών,  προετοίμασαν δημοσιεύματα που τον στιγμάτιζαν ως προδότη του έθνους. Ενώ πέντε ημέρες πριν την δολοφονία του δημοσιεύτηκε στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Politika Ekspres, άρθρο με τίτλο «Ο Curuvija καλωσόρισε τις βόμβες»./IBNA