Συναντήθηκαν Αναστασιάδης Lute στο Προεδρικό Μέγαρο

Συναντήθηκαν Αναστασιάδης Lute στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Jane Holl Lute.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίστηκε απόψε ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Lute.

Όπως ήταν φυσικό έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια η κα Lute θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην κα Λουτ, όπως προηγουμένως και στην κα Spehar, την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Mustafa Akinci. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα επικοινωνήσει με τον κ. Akinci επιδιώκοντας να γίνει κάποια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Akinci, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητα του να έχει συνάντηση με τον κ. Akinci. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κας Lute και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κ. Akinci».

Σε ερώτηση πότε θα έχει η κα Lute επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κα Lute. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες.

Έτσι θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κας Lute στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Akinci θα είναι παρούσα και η κα Lute, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν προβλέπεται, δεν χρειάζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κας Lute έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμει,  και η κα Lute θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις»./IBNA