Προ των πυλών λύση για την προστασία της α΄κατοικίας

Προ των πυλών λύση για την προστασία της α΄κατοικίας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα ποσοτικοποιημένα κριτήρια που σκοπεύει να εφαρμόσει στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από αρχές Μαρτίου για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιμονή της κυβέρνησης σε υψηλό όριο αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει δημιουργήσει τριβές με τις τράπεζες. Η διαφορά για το όριο προστασίας αποτελεί το δυσκολότερο σημεία της διαπραγμάτευσης για το νόμο που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του ν. Κατσέλη, περί προστασίας της α΄κατοικίας.

Ήδη από την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στα τέλη του 2018, η Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να βρει μια λύση με την οποία θα συμφωνούν και οι τράπεζες και η οποία θα απλώνει το δίχτυ προστασίας μόνο σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Η ενόχληση των θεσμών των δανειστών εντάθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αλλά και στο προχθεσινό EWG καθώς και πάλι η κυβέρνηση παρουσίασε γενικές προτάσεις. Ωστόσο, ανώτερος κυβενρητικός παράγοντας ανέφερε πώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Το σχέδιο

Αναφορικά με την επεξεργασία του σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 ετών, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα δύναται να είναι ακόμη και κάτω του 3%.

Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης, αλλά η επιδότηση δε θα αφορά και τις 400.000 νοικοκυριά τα οποία μπορούν, εν δυνάμει, να ενταχθούν αλλά τα πιο οικονομικά αδύναμα, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι δε θα μπορεί να υπερβαίνει τα 200 εκατ. Ευρώ./IBNA