Ανησυχητικά δεδομένα για την υγεία του Αλβανικού λαού φέρνει στο φως νέα δημοσκόπηση

Ανησυχητικά δεδομένα για την υγεία του Αλβανικού λαού φέρνει στο φως νέα δημοσκόπηση

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η υγεία των Αλβανών και ο τρόπος ζωής τους επιδεινώθηκε όσον αφορά τις μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη και του καρκίνου έχει επίσης αυξηθεί. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το INSTAT με 15.800 άτομα το 2018, διαπίστωσε ότι και οι Αλβανοί πάσχουν επίσης από ψυχικές ασθένειες. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων παρουσίασε περίοδο κατάθλιψης δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα, ενώ το 18% των γυναικών και το 13% των ανδρών ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πέρυσι, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες ηλικίας 15-59 ανέφεραν ότι διαγνώστηκαν με τουλάχιστον μία μη μεταδοτική ασθένεια (καρδιαγγειακή, νεοπλασία, διαβήτη κλπ.).

Η μεταβατική περίοδος είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού όσον αφορά πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ψυχική υγεία. Η παρουσία αυτών των ασθενειών έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση εξαιτίας της λανθασμένης διατροφής, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και της ταχείας αστικοποίησης της χώρας.

Ασθένειες

Η μελέτη για την υγεία του πληθυσμού έδειξε ότι οι ασθένειες στη χώρα είναι υποδιαγνωσμένες, ειδικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Η διάδοση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου στη χώρα έχει αυξηθεί. Το 2018, ήταν υπεύθυνες για το 70% των θανάτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ το 2008, αυτές οι ασθένειες ευθύνονται για το 52% των θανάτων. Η τάση για υπέρταση στην Αλβανία επιδεινώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα του 2018, ο επιπολασμός της υπέρτασης είναι 24,3% για τις γυναίκες, έναντι 20% το 2008. Για τους άνδρες, αυτή η τάση έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2008. Η περιφέρεια του Fier έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών που πάσχουν από υπέρταση.

Ψυχική υγεία

Η έρευνα υποδηλώνει επίσης μια κατάσταση επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Περίπου το 70% των γυναικών που απάντησαν και το 57% των ανδρών επιβεβαίωσαν ότι βίωσαν μια περίοδο κατάθλιψης δύο εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Από αυτούς, το 13% των γυναικών και το 18% των ανδρών ηλικίας 15-59 είχαν σοβαρή κατάθλιψη δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα.

Ευσαρκία

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με την έρευνα του 2008, η τρέχουσα υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως στις γυναίκες. Το 2018, το ποσοστό παχυσαρκίας για τους άνδρες ήταν 53, το ίδιο όπως και το 2008, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων γυναικών το 2008 ήταν 39%, ενώ το 2018 ήταν 45%.

Υποσιτισμός

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Εν τω μεταξύ, η έκθεση καταγράφει μια πτώση στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι Αλβανοί δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά σε τακτική βάση, ενώ δεν κάνουν αρκετή άσκηση./IBNA