Το Κοινοβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο ψηφίζει έγγραφο σχετικά με το διάλογο με τη Σερβία

Το Κοινοβούλιο στο Κοσσυφοπέδιο ψηφίζει έγγραφο σχετικά με το διάλογο με τη Σερβία

Μετά από έντονες συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε το Σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο που ορίζει τα καθήκοντα και τις ευθύνες της κρατικής αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία των συνομιλιών με τη Σερβία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα αυτοπροσδιορισμού και η δημοκρατική ένωση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι ήταν αντίθετα με αυτό το έγγραφο, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συμφωνεί με την πλειοψηφία σε ορισμένα θέματα, ενέκρινε το έγγραφο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο ορίζει τι μπορεί και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί η αντιπροσωπεία, τη δομή, τις ευθύνες της και το είδος του συντονισμού που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της κρατικής αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου και άλλων θεσμικών οργάνων της χώρας.

Ο Enver Hoxhaj, ο οποίος είναι μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί σημείο εκκίνησης για αυτές τις συνομιλίες.

“Έχει υπάρξει μακρά συζήτηση κατά τη διάρκεια του 2018 σχετικά με τη διαδικασία του διαλόγου και υπήρξε συνεχής απαίτηση το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει πώς θα πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος. Πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο καθορίζει κάθε στοιχείο που αφορά το ζήτημα του διαλόγου”, δήλωσε ο Hoxhaj.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κογκρέσου του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο για να νομιμοποιήσει τα σχέδιά του για τη διαίρεση της χώρας.

“Αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τα σχέδιά του για τη διαπραγμάτευση των εδαφικών ανταλλαγών και τη δημιουργία της ένωσης σέρβικων δήμων”, δήλωσε.

Ο αρχηγός του Κόμματος Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η αντιπροσωπεία και την προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο διάλογο με τη Σερβία. Είπε ότι αυτή η αντιπροσωπεία και αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ακυρωθεί και ότι όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

“Αυτό το νομοσχέδιο ορίζει μόνο τις σχέσεις των αντιπροσωπειών με τον πρόεδρο. Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο έχει λάβει μόνο 59 ψήφους και όχι 61, πράγμα που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν είχε την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι αλήθεια ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην αντιπροσωπεία είναι καθοριστικός, διότι η αντιπολίτευση έχει μόνο 4 μέλη, γεγονός που καθιστά τον ρόλο της στη λήψη αποφάσεων αμελητέο», δήλωσε ο Kurti.

Προς το παρόν, οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας έχουν ανασταλεί, λόγω των τιμολογίων που εισήγαγε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στις εισαγωγές της Σερβίας τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, αυτοί οι δασμοί έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού, μετά και την απαίτηση των ΗΠΑ για την κατάργησή τους./IBNA