Οι ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να εμφανίζονται διαιρεμένοι για το θέμα των δασμών

Οι ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να εμφανίζονται διαιρεμένοι για το θέμα των δασμών

Η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη αναφορικά με το θέμα της επιβολής δασμών 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πλήττοντας έτσι τις εξαγωγές των εν λόγω χωρών.

Ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, έχει κατηγορηματικά απορρίψει την πιθανότητα αναστολής αυτών των δασμών, ο κοινοβουλευτικός ομιλητής Kadri Veseli παρουσιάστηκε πιο ευέλικτος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Veseli έχει συντάξει έγγραφο που προβλέπει την αναστολή του φόρου για περίοδο 120 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει 10 προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό το οποίο έχει εξασφαλιστεί από την Klan Kosova, η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει όλα τα έγγραφα, τις άδειες, τα γραμματόσημα και τον γραμμωτό κώδικα (barcode) της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Εν τω μεταξύ, η Σερβία πρέπει επίσης να προσφέρει παραχωρήσεις σε επιχειρήσεις από το Κοσσυφοπέδιο που επιθυμούν να εξάγουν στη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σεβόμενη παράλληλα το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελεύθερη μετακίνηση.

Το έγγραφο των εννέα σελίδων αναφέρει ότι η Σερβία δεν πρέπει να εμποδίσει τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή, αλλά ούτε και την εφαρμογή της συμφωνίας για την ενέργεια.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, που έχει σταλεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει επίσης να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, που έγιναν με τη βοήθεια εκπροσώπων της ΕΕ./IBNA