Η Νέα Δημοκρατία προς ολοταχώς για κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η Νέα Δημοκρατία προς ολοταχώς για κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η Νέα Δημοκρατία (ND) ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές αργότερα φέτος, καθώς ο ηγέτης της Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε περιοδεία στις ελληνικές πόλεις το Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος επισκέφθηκε την Πάτρα την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο βρέθηκε στη Μακρακώμη και στο Καρπενήσι, όπου συναντήθηκε με τοπικά μέλη του κόμματος και ανακοίνωσε τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική περιφέρεια Ευρυτανίας.

Οι περιηγήσεις του Μητσοτάκης θα συνεχιστούν καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για μια τριπλή εκλογική μάχη το 2019: ευρωπαϊκές εκλογές και τοπικές εκλογές τον Μάιο και γενικές εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο. Το κεντροδεξιό κόμμα φαίνεται ενισχυμένο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι είναι πιο κοντά σε μια ολοκληρωτική νίκη στις γενικές εκλογές που μπορεί να του επιτρέψουν να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Μια δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Το Βήμα το Σαββατοκύριακο έδειξε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ποσοστό 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή ήταν στην τρίτη θέση με 9,1%, ακολουθούμενη από το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή στο 7% και το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 6,1%. Ο πρώην εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταγράφηκε στο 1,3%, ενώ Το Ποτάμι (1,9%) και η Ένωση Κεντρώων (2,7%) έπεσαν επίσης κάτω από το όριο του 3% για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ξεκινήσει από τώρα την εκστρατεία για τις γενικές εκλογές αποβαίνει καρποφόρα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί από τώρα να αρχίσει να πιέζει για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα αποφύγει την εξάρτηση από τα μικρότερα κόμματα στο σχηματισμό κυβέρνησης. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά αποτελέσματα, η ΝΔ θα κερδίσει 160 έδρες στο 300μελές Σώμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβάζεται με το χαμηλό 74.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα φαίνεται ότι ενισχύει τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, καθώς το κόμμα σταθεροποιεί το διψήφιο προβάδισμα έναντι του αριστερού κυβερνώντος κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Η συμφωνία αλλαγής ονόματος που επιτεύχθηκε με τα γειτονικά Σκόπια δεν είναι καθόλου δημοφιλής μεταξύ των εκλογέων, με το 69% να την χαρακτηρίζει «αρνητική» και μόλις το 25% να τη βλέπει θετικά.

Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να μην αποκαλούν τη γειτονική χώρα με το νεοσυμφωνημένο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Συνολικά το 71% των ερωτηθέντων κατέστησε σαφές ότι θα αποκαλούν τη χώρα Σκόπια, με ένα μόλις 24% να δηλώνει ότι θα αναφέρεται στη χώρα ως Βόρεια Μακεδονία./IBNA