Κύπρος: Βρέθηκε φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκος»

Κύπρος: Βρέθηκε φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκος»

Με καλές ειδήσεις από την σκοπιά της διαδικασίας αναζήτησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ξεκινά ο Φεβρουάριος για την Λευκωσία καθώς πληροφορίες τις οποίες παραθέτει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ θέλουν να έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» εντός του τεμαχίου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στον μεταξύ ότι τα θετικά αυτά νέα αιτιολογούν την προσπάθεια πρόκλησης νέας έντασης – με πρωτοβουλία της Άγκυρας βεβαίως- στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ αυτής.

Επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τέθηκε το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται πως ζήτησε επιτακτικά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να ενταχθεί στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι την Κυριακή ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντούσε την ειδική σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Jane Holl Lute.

Με την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων ο Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Λευκωσίας να γίνει ο διαμερισμός των κερδών από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην βάση ποσοστών.

Και τούτο διότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγορεί την Λευκωσία ότι δεν υπάρχει βούληση να γίνει ο επιμερισμός των κερδών και στις δύο κοινότητες ύστερα από την εμπορική εκμετάλλευση των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση επικύρωσε την απόφαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Idku στην Αίγυπτο./IBNA