Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού

Στην Χάλκη υπάρχουν πυρετώδεις προετοιμασίες για την επικείμενη άφιξη του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Θεολογική Σχολή έχει γίνει μεγάλο γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συζητούν αυτό το θέμα. Η είδηση είναι γνωστή καθώς η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έχει αναφερθεί  με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στο γεγονός πως Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή και ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου  Mπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε “καλώς να ορίσει ο μουσαφίρης μας στην Τουρκία και θα προσπαθήσουμε να τον φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο”.

Ο αμαξάς ο οποίος μας ανέβασε στον λόφο της ελπίδας όπου βρίσκεται η Σχολή, μας εκφράζει την χαρά του και λέει “μακάρι εμείς να ξεναγήσουμε με την άμαξα μας τον Τσίπρα στο νησί”.

Στη Θεολογική Σχολή, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 με την απόφαση του τουρκικού κράτους, επικρατεί ενθουσιασμός καθώς θεωρούν πως η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Σχολή και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκεί , στρέφει την προσοχή στο θέμα του αιτήματος της επαναλειτουργίας της Σχολής.

O Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως με την Αλέξη Τσίπρα “θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζουμε ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμό, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμαστε την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της”.

Οι υπάλληλοι της Σχολής εργάζονται για να είναι όλα έτοιμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ετοιμάζονται και οι τελευταίες πινελιές σε αγιογραφίες σε όλους τους χώρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τη Σχολή το πρωί της Τετάρτης και να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην αίθουσα  συνοδικού, που εγκαινίασε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και κάποιες φορές το χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου.

Αργότερα, μέλη της συνοδείας του πρωθυπουργού, δημοσιογράφοι, και Μητροπολίτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν την αναχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ρωμιών της Πόλης.

Η Θεολογική Σχολή λειτουργούσε από το 1844 μέχρι και το 1971 και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες ήταν απόφοιτοι της.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκινάει με την επίσκεψη στην Άγκυρα το μεσημέρι της Τρίτης. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως το Αιγαίο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τα δικαιώματα των  μειονοτήτων  στη Θράκη, στην Κων/πολη , την  Ίμβρο και Τένεδο. Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα όπου τους δόθηκε άσυλο.

Αποκλειστική Δήλωση Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, Ηγούμενου Θεολογικής Σχολής Χάλκης

“Και στο Πατριαρχείο και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είμαστε όλοι χαρούμενοι που επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία μας θα υποδεχθούμε έναν Έλληνα εν ενεργεία πρωθυπουργό της Ελλάδος. Η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού είχε γίνει το 1933 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος όμως τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός και είχε επισκεφθεί τη Χάλκη μαζί με τη σύζυγο του. Η προσοχή που δίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος στη Θεολογική Σχολή πιστεύουμε είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος το οποίο υπάρχει για την επαναλειτουργία και ενώνουμε τις προσευχές μας με τις υπεράνθρωπες και πολυχρόνιες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει ο Πατριάρχης μας να επαναλειτουργήσει αυτή η Σχολή. Και πιστεύουμε πως οι προσευχές μας μαζί με τις πράξεις μας θα φέρουν τα αποτελέσματα. Χαιρόμαστε που και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μαζί μας”./ΙΒΝΑ