Ο Gruevski σπάει τη σιωπή του σε τηλεοπτική συνέντευξη: Μια μέρα θα επιστρέψω

Ο Gruevski σπάει τη σιωπή του σε τηλεοπτική συνέντευξη: Μια μέρα θα επιστρέψω

“Μια μέρα θα επιστρέψω, δεν ήρθα εδώ για να ζήσω, αλλά για να βρω καταφύγειο από πολιτικές διώξεις. Έχω καταδικαστεί αδίκως. Αγωνίστηκα στο δικαστήριο, αλλά είδα όλους τους παραλογισμούς που έγιναν για να πάω φυλακή”, δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Nikola Gruevski στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τη διαφυγή του στην Ουγγαρία.

Ο Gruevski δήλωσε επίσης ότι διέφυγε από την πΓΔ της Μακεδονίας “πολύ εύκολα”, από την Αλβανία στην Ουγγαρία όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

“Έφυγα πολύ εύκολα από τη Μακεδονία. Έφυγα για την Αλβανία. Πήγα στην Ουγγρική Πρεσβεία στα Τίρανα, όπου υπέβαλα αίτηση για πολιτικό άσυλο. Από εκεί ξεκίνησα ένα ταξίδι στην Ουγγαρία, το οποίο αφορούσε μετακινήσεις που προετοιμάζονταν σύμφωνα με τις εσωτερικές διαβουλεύσεις τους, λόγω του ότι είχα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός για πολλά χρόνια. Για λόγους ασφαλείας, ήταν σοφό να μεταφερθώ με κάποιο τρόπο στην Ουγγαρία”, δήλωσε ο Gruevski.

Απορρίπτει κάθε ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας τον βοήθησε να δραπετεύσει.

“Αν με βοήθησε η κυβέρνηση;! Όχι, αν μπορούσε, η κυβέρνηση θα μου είχε κάνει κακό αντί να με βοηθήσει”, δήλωσε ο Γκρουέφσκι στο Sitel TV.

Ο Gruevski, όπως ισχυρίστηκε, είχε αρχικά προγραμματίσει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του είχε επιβάλει δικαστήριο των Σκοπίων, όμως άλλαξε γνώμη, επειδή έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη «δολοφονία» του.

“Αρχικά, είχα στην πρόθεση να πάω στη φυλακή, παρόλο που ήμουν θύμα πολιτικής δίωξης, βασισμένη σε κάποιες εντελώς παράξενες αποφάσεις που δεν είχαν νομική βάση. Το διάστημα πριν από την ημερομηνία που έπρεπε να παρουσιαστώ στη φυλακή, είχα λάβει πληροφορίες που υποδήλωναν ότι, πιθανότατα, υπήρχαν σχέδια για την δολοφονία μου στη φυλακή”, δήλωσε ο Gruevski.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του προήλθαν από «καλά πληροφορημένους ανθρώπους μέσα από τη φυλακή». Όταν ρωτήθηκε,  αρνήθηκε να κατονομάσει εκείνους που ενδεχομένως συνομοτούσαν εναντίον του.

“Δεν μπορώ να πω τίποτα δημοσίως σε αυτό το σημείο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία απόδειξη για να το στηρίξω. Για να κατηγορήσει κάποιος κάποιον, πρέπει να έχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, είχα αξιόπιστες πηγές και αυτές οι αξιόπιστες πληροφορίες με έκαναν να αλλάξω γνώμη και να αποφασίσω να φύγω από τη Μακεδονία για να ζητήσω άσυλο για λόγους πολιτικής δίωξης”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός./IBNA