800.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την άυξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

800.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την άυξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό πληρώνονται από σήμερα περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να εκτιμάει πως συνολικά περισσότεροι απο 800.000 μισθωτοί θα δουν αυξημένες αποδοχές καθώς ο νέος κατώτατος μισθός συμπαρασύρει προς τα πάνω και σειρά επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται οι εργοδότες να δηλώσουν τις νέες αποδοχές των εργαζόμενων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.

Με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι θα δουν την άυξηση στα ημερομίσθια να εξανεμίζεται με την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου – που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς το 2017 ως μέτρο που θα ενεργοποιηθεί εαν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3.5% – η κυβέρνηση προειδοποιέι με διάψευση.

“Θα αποδείξουμε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για την εφαρμογή του μέτρου στους θεσμούς, όπως κάνουν και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι ούτε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων εφαρμόστηκε, καθώς η Ελληνική οικονομία κατέγραψε υπεραπόδοση, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους. “Μία πιθανότητα υπάρχει να μειωθεί το αφορολόγητο. Αν ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Αλλαγές στον κανονισμό της βουλής φέρνει η ανασύνθεση του κοινοβουλευτικού σκηνικού

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλία λαμβάνει το προεδρείο της βουλής προκειμένου να ανακτήσουν τα δικαιώματα τους οι αρχηγοί των κομμάτων που έχουν χάσει την κοινοβουλευτική τους ομάδα, οπως Το Ποτάμι αλλά και της εν αναμονή διάλυσης των ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή κανονισμού όπου σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία θα εισηγηθεί αλλαγή με βάση την οποια οι αρχηγοί των κομμάτων που έχουν εκλεγεί στην ελληνική βουλή θα διατηρούν τα προνόμιά τους ακόμα κι αν απολέσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα. Τα προνόμια αυτά αφορούν τα δικαιώματα λόγου των πολιτικών αρχηγών, αλλά και πρακτικά και θεσμικά δικαιώματα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη και εκείνων που θα οφεληθούν από τις τροποποιήσεις. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική βουλή θα κληθει να κυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔ της Μακεδονίας ως “Βόρεια Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ./ΙΒΝΑ