Τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι σαφή, λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία

Τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι σαφή, λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού είναι η Σερβία και πού είναι το Κοσσυφοπέδιο, είπε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Σερβίας, Kyle Scott. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Prva μίλησε για την επιστολή του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic προς τον αμερικανικό ομόλογό του Donald Trump.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Trump στον Vucic.

“Συμφωνώ απόλυτα με τον Βούτσιτς. Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να επιτύχουν μια συνολική λύση μέσω του διαλόγου. Οι δεσμοί (που επιβλήθηκαν από την Πρίστινα κατά του Βελιγραδίου) αποτελούν εμπόδιο. Στην επιστολή του, ο Trump είπε στον Vucic ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να βρεθεί λύση τους επόμενους μήνες και ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί”, ανέφερε ο Scott, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Κάθε λύση απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. “Δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, πρέπει να προέρχεται από εδώ. Θα πρέπει να είναι μια σταθερή συμφωνία … η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μία λύση είναι προς το συμφέρον τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου”, ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τον διάλογο.

Σύμφωνα με τα λόγια του Scott, “η φράση «οριοθέτηση» (των συνόρων) έλαβε μεγάλης απο όσο θα έπρεπε σημασίας. Τα σύνορα πρέπει να είναι σαφή και αυτό είναι το στοιχείο μιας συνολικής συμφωνίας, μαζί με τη διαχείριση των πόρων, των δικαιωμάτων της σερβικής κοινότητας, τις συναλλαγές πληρωμών, τα εξαφανισθέντα πρόσωπα και τα εγκλήματα πολέμου. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποια είναι η γραμμή (σύνορα), πού βρίσκεται η Σερβία και πού βρίσκεται το Κοσσυφοπέδιο. Ο χάρτης της Σερβίας στις ΗΠΑ και ο χάρτης της Σερβίας στη Σερβία είναι διαφορετικοί.

Επανέλαβε δε ότι, από την οπτική της Αμερικής, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είναι δύο κυρίαρχες χώρες.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τέλος υπογράμμισε το “γνωστό” όπως είπε γεγονος ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την κατάργηση των δασμών από την Πρίστινα./IBNA