Το SDA δεν παραιτείται από την προσπάθεια για αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Το SDA δεν παραιτείται από την προσπάθεια για αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Παρά το γεγονός ότι οι πρεσβευτές των χωρών στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στην Β-Ε (PIC BH) δήλωσαν σαφώς ότι η πρωτοβουλία του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) να αμφισβητήσει το όνομα της Δημοκρατίας Σέρπσκα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε “θα ήταν αντιπαραγωγική και ανεύθυνη, καθώς τα ονόματα των οντοτήτων είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της Β-Ε”, το SDA δεν παραιτείται και συνεχίζει τις ενέργειες που αποσκοπούν στην κατάργηση αυτού του ονόματος.

Κατά τη σύνοδο της Προεδρίας του SDA, τα μέλη έκριναν αναγκαία τη λήψη αποφασιστικών και συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της θέσης των Βόσνιων και Κροατών στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Εάν η στάση των αρχών αυτής της οντότητας δεν αλλάξει όσον αφορά τα εγγυημένα δικαιώματα των Βοσνίων και Κροατών που χορηγούνται από το Σύνταγμα, οι εξουσιοδοτημένοι υποψήφιοι του SDA θα υποβάλουν καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, προκειμένου να επιβάλουν την αλλαγή του ονόματος “Δημοκρατία Σέρπσκα” και να εισαγάγουν τα ονόματα των άλλων δύο συνταγματικών λαών της Β-Ε στο όνομα της οντότητας.

“Η διάκριση και το προφανές απαρτχάιντ που έχει επιτευχθεί μέσω των επίμονων δεκαετιών δραστηριοτήτων της κυβέρνησης της RS, η παθητικότητα του OHR και της διεθνούς κοινότητας έχει δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χάρτη της Ευρώπης στον 21ο αιώνα Μεταξύ άλλων, οι Βόσνιοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη χρήση της δικής τους γλώσσας, οι αρχές της RS βραβεύουν καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου, η άρνηση εκτέλεσης αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, και οι διακρίσεις στην απασχόληση των Βοσνίων και Κροατών στις δημόσιες επιχειρήσεις της RS είναι εμφανής”, αναφέρει το SDA στο συμπέρασμά του.

Το μέλος της Προεδρίας του SDA, Edin Ramić, δήλωσε κατά τη διάρκεια διαλλείματος της συνάντησης ότι το κόμμα δεν είναι ικανοποιημένο από την αντίδραση του PIC SB και του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στην πρωτοβουλία.

“Η αντίδραση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου και του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC) σχετικά με την ανακοίνωση ότι το SDA θα ασκήσει προσφυγή για την εξάλειψη των διακρίσεων στην οντότητα της RS είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αντι-δημοκρατικές και αντι-συνταγματικές ενέργειες”, δήλωσε ο Ramic.

Πρόσθεσε ότι το SDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η στάση του PIC, στην οποία η ευθύνη κατανέμεται καταλλήλως μέσω ενός άδικου τρίπλευρου πλέγματος, παρέχει ένα σύστημα διάκρισης εναντίον Βοσνίων και Κροατών στην οντότητα της RS”.

“Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι σκληρές καταδίκες και εκδηλώσεις ανησυχίας το μόνο που κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τις καταστροφικές δυνάμεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β-Ε. Το OHR και το PIC πρέπει να αρχίσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την εντολή που τους έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων όταν η ειρήνη απειλείται”, καταλήγει το SDA.

Ο Ramic τόνισε ότι το SDA θα επιδιώξει μια διεξοδική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Β-Ε, καθώς και τη μετατροπή του HJPC και των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα δικαιοσύνης συνολικά.

“Ο διορισμός της Gordana Tadić ως γενικού εισαγγελέα της Εισαγγελικής Αρχής της Β-Ε είναι η συνέχιση της διαδικασίας της αντισυνταγματικής απομάκρυνσης των Βοσνίων από τις σημαντικές θέσεις στο δικαστικό σώμα. Την εποχή που ενεργούσε ως Γενικός Εισαγγελέας αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε όσους είναι υπεύθυνοι για το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα για τον ορισμό της 9ης Ιανουαρίου ως Ημέρα της RS. Ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία των μαζικών συλλήψεων και δίωξης των διοικητών του στρατού RBiH, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τεχνητή εθνική ισορροπία στην επεξεργασία εγκλημάτων πολέμου. Αυτές ήταν προφανώς οι κύριες αναφορές και οι αξίες για το διορισμό της σε αυτή τη λειτουργία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου είναι απλοί υλοποιητές των πολιτικών αυτών που θέλουν να απομακρύνουν τους Βόσνιους από την κορυφή της δικαιοσύνης για τους παραπάνω λόγους και να αποτρέψουν την Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από μια πιο αποφασιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς”, επεσήμανε ο Ramic.

“Ο αρχηγός του SDA, Bakir Izetbegović, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Β-Ε δήλωσε ότι ο ηγέτης της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, είναι “ένας ισχυρός, ικανός πολιτικός, γενναίος, που προσπαθεί λίγο λίγο να δει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, προσβάλλοντας τον OHR, έναν Αμερικανό πρεσβευτή, τιμώντας εγκληματίες πολέμου, καλώντας τη Σερβία να υποστηρίξει την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα που έχει αρχίσει να τα συνηθίζει ο κόσμος. Τώρα ο Dodik περιμένει να στηρίξουμε τον άνθρωπο που θα αποτελέσει το όργανο του στο Συμβούλιο Υπουργών (Zoran Tegeltija), και λέει ανοιχτά ότι δεν θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο. Είναι καιρός να τραβήξουμε μια γραμμή και να πούμε αρκετά. Όλοι θα κάνουν κάποιο συμβιβασμό. Αυτό που περιμένουμε από την πλευρά των Σέρβων είναι τουλάχιστον να σεβαστούν το Σύνταγμα της Β-Ε και το Νόμο”./IBNA