Το Euro Working Group εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Το Euro Working Group εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της ευρωζώνης εξέφρασαν την ανησυχία τους στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απόφαση της Αθήνας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του EWG, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, οι εταίροι της Ευρωζώνης περίμεναν μία αύξηση περίπου 5% αντί για την αύξηση κατά 11% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τις πρόσφατες άμεσες συνομιλίες στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, οι πιστωτές είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι οποιαδήποτε αύξηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την παραγωγικότητα στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του Bloomberg επικαλείται πηγές σύφωνα με τις οποίες τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης έκρουσαν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή μιας σειράς συμφωνημένων προηγούμενων ενεργειών, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ως μέρος της μεταμνημονιακής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να απεμπλακεί η εκταμίευση κεφαλαίων ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, επανέλαβε το αίτημά του να μείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, λέγοντας ότι η οικονομία της είναι στο σωστό δρόμο.

Με τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος, οι οικονομικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Αθήνα μπορεί να παρουσιάσει μεταρρυθμιστική κόπωση, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναστρέψει μέτρα που εγκρίθηκαν στα πλαίσια των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, από την άλλη πλευρά, είναι πρόθυμη να αποδείξει ότι η οικονομία έχει αλλάξει σελίδα. Μετά την επιστροφή στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα χωρίς την υποστήριξη των δανειστών της, η Αθήνα θεωρείται ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει ξανά την αγορά το 2019 προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην οικονομία, που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτικό βαθμό./IBNA