Σε μια εβδομάδα η κύρωση του πρωτοκόλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελληνική βουλή

Σε μια εβδομάδα η κύρωση του πρωτοκόλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελληνική βουλή

Την επόμενη εβδομάδα εισάγεται προς κύρωση στην Ελληνική βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔ της Μακεδονίας ως “Βόρεια Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την κύρωση του πρωτοκόλλου θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση προς το υπουργείο εξωτερικών της πΓΔ της Μακεδονίας προκειμένου να τεθούν αυτομάτως σε εφαρμογή οι συνταγματικές αλλαγές και η επίσημη αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής το πρωτόκολλο θα εισαχθεί την Δευτέρα προκειμένου να κυρωθεί από την ολομέλεια την Πέμπτη. Εκεί αναμένεται νέα σύγκρουση σε υψηλούς τόνους καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει διακηρύξει πως δεν θα δώσει θετική ψήφο.

Για ταύτιση με την ακροδεξιά κατηγορεί τη Ν.Δ. η κυβέρνηση

Μάλιστα ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ξανά το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως εκτός από τις θέσεις της άκρας δεξιάς έχει υιοθετήσει και τις πρακτικές της, κάνοντας αναφορά στους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις κατά βουλευτών που έχουν ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού μεταφέρουν την δυσαρέσκεια που εκφράζουν για την στάση της Νέας Δημοκρατίας ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα.

Ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην Αθήνα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται στην βουλή ακόμη μια κορυφαία διαδικασία, αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης. Συγκεκριμένα, η πρώτη συζήτηση στην ολομέλεια επί  της εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής που χθες ολοκλήρωσε τις εργασίες της με ψηφοφορία επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συμφώνησαν σε έξι σημεία τροποποιήσεων του συντάγματος μεταξύ των οποίων την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές αλλά και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών./IBNA