Δύο χώρες επικύρωσαν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Δύο χώρες επικύρωσαν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Δύο χώρες επικυρώνουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν να επικυρώνουν το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με το νέο της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σόφιας ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση σήμερα.

“Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή, ενώ παράλληλα θα δώσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων”, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Στην επίσκεψη αυτής της εβδομάδας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι θα υπογραφεί σύντομα το πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας στα Σκόπια Nikola Dimitrov δήλωσε ότι περιμένει να συμβεί αυτό μέσα σε μια με δύο εβδομάδες.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε μπλοκαριστεί από το ελληνικό βέτο στη διάσκεψη κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, έλαβε τελικά το πράσινο φως μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Η συμφωνία αυτή τερματίζει μια διαμάχη 27 ετών μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα του ονόματος./ΙΒΝΑ