Κοσσυφοπέδιο: Συνεχίζονται οι σηζητήσεις σχετικά με τους δασμούς στα προϊόντα της Σερβίας

Κοσσυφοπέδιο: Συνεχίζονται οι σηζητήσεις σχετικά με τους δασμούς στα προϊόντα της Σερβίας

Χθες, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, συναντήθηκε με τους εταίρους του στον κυβερνών συνασπισμό για να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του PDK, Kadri Veseli, πραγματοποιήθηκε κακλεισμάνων των θυρών και χωρίς την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το ΙΒΝΑ μαθαίνει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ο φόρος για τα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και το αίτημα που προέρχεται από τις ΗΠΑ για την αναστολή του.

Ο Haradinaj επέμεινε ότι ο φόρος θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ζήτησε την αναστολή του φόρου για 120 ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, οι επικεφαλής του κυβερνώντος συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν ότι ο συνασπισμός είναι λειτουργικός και σταθερός.

Η δήλωση αναφέρει ότι «η συνάντηση συζήτησε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, την κυβερνητική και την κοινοβουλευτική ατζέντα, την πλατφόρμα για το διάλογο και το θέμα των δασμών».

Οι εταίροι του συνασπισμού συμφώνησαν να εντείνουν τις ενέργειές τους και τις δραστηριότητές τους για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι κύριες πτυχές της πλατφόρμας διαλόγου, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το κοινοβούλιο.

Η πλατφόρμα του διαλόγου θα αντικατοπτρίζει την ενιαία θέση των θεσμών της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία, η οποία θα οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

“Οι ηγέτες του συνασπισμού δεσμεύθηκαν επίσης να εντείνουν τα βήματα και να συντονίσουν τις αποφάσεις με τους στρατηγικούς εταίρους του Κοσσυφοπεδίου, τις ΗΠΑ και την ΕΕ”, αναφέρει η δήλωση.

Οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πιο εύθραυστες από ποτέ, λόγω των διαφωνιών τους σχετικά με το θέμα των δασμών που επιβλήθηκαν στα σερβικά αγαθά.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Philip S. Kosnett./ΙΒΝΑ