Προχωρά ακάθεκτη η Κροατία τα έργα στην νήσο Krk

Προχωρά ακάθεκτη η Κροατία τα έργα στην νήσο Krk

Την απόφαση να στηρίξει έμπρακτα το έργο ανάδειξης της νήσου Krk σε σταθμό επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έλαβε η κυβέρνηση της Κροατίας.

Με την αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για αρχή αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου, όπωςαναφέρεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (Floating Storage Regasification Unit- FSRU), αξίας 160 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την λήψη, την αποθήκευση, την επαναφόρτωση και την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το κόστος της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή ανέρχεται στα 234 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό των 101,4 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί με την χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ το ποσό των 32,4 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί στα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο Κροάτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Tomislav Ćorić.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Κροατίας, Hrvatskaelektroprivreda- HEP Group, και η εταιρεία που διαχειρίζεται τo δίκτυo φυσικού αερίου Plinacro έχουν αναλάβει την αποπεράτωση του εν λόγω έργου.

Στόχος, σύμφωνα με τον Κροάτη αξιωματούχο, είναι η FSRU να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2021.

Στην στρατηγική σημασία του έργου για την Κροατία στάθηκε άλλωστε σε δηλώσεις του ο Κροάτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Tomislav Ćorić, προσθέτοντας ότι θα συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πρόκειται, όπως σημείωσε ο ίδιος, για ένα έργο η σημασία του οποίου θα «αποτυπωθεί» στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Κροατίας, όσο και της Ε.Ε. και παραμένει εξάλλου βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής.

Ωστόσο, έως τα τέλη του 2018 δεν είχε εκδηλωθεί το απαραίτητο ενδιαφέρον από την πλευρά της ενεργειακής αγοράςγια την δέσμευση χωρητικότητας, καθώς οι προσφορές αφορούσαν μόνο 0.52 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, την στιγμή που η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται στα 2,5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο./IBNA