Πινακίδες κρατικών θεσμών με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μόλις η Αθήνα επικυρώσει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ

Πινακίδες κρατικών θεσμών με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μόλις η Αθήνα επικυρώσει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ

Το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Συμμαχίας σε λίγες μέρες και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Αθήνα για να επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πιθανώς στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτό θα σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα θεσμικά όργανα θα αλλάξουν τις πινακίδες τους με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

“Δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά αναμένουμε ότι η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα πάει στο ελληνικό κοινοβούλιο όπου θα πάρει και εκεί λίγες μέρες και να ανοίξει την πόρτα για τη συμφωνία Πρεσπών, και να τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά μας”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov.

Η κυβέρνηση δεν αναμένει κανένα πρόβλημα στην αλλαγή των πινακίδων και παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

“Τα Υπουργεία, οι κρατικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι ενώσεις μετόχων θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις πινακίδες στις εισόδους τους με το νέο συνταγματικό όνομα, όπως και όλες οι πινακίδες στα σύνορα μετά την επικύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Μακδεονίας στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αλλά η αντικατάσταση θα ξεκινήσει αμέσως”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Mile Bosnjakovski.

Τα σήματα στα σημεία διέλευσης των συνόρων θα είναι στη ‘μακεδονική’ και αλβανική γλώσσα, λόγω της αντιπροσώπευσης των εθνοτικών Αλβανών κατά 20% σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ενέκρινε χθες ένα σύνολο μέτρων και δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας./ΙΒΝΑ