Ντροπιαστικό πλήγμα για την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο

Ντροπιαστικό πλήγμα για την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο

Μετά από έντονη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου εγκρίθηκε συνολικά με πλειοψηφία 153 βουλευτών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Συνολικά 124 βουλευτές απέρριψαν τη νομοθεσία, ενώ δύο νομοθέτες ψήφισαν “παρόντες”.

Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου έπρεπε να αναβληθεί την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία λόγω της απουσίας από την ψηφοφορία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Αριστείδη Φωκά. Σήμερα, ο βουλευτής εξήγησε ότι έχασε την χθεσινή ψήφοφορία κατά λάθος και ότι θα υποστήριζε το νομοσχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης κατέστησε σαφές ότι τα νομοσχέδια θα υποβληθούν από τώρα και στο εξής σε ονομαστικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδείξει την πλειοψηφία της σε κάθε νομοθετική ενέργεια χωριστά.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση υπέστη ένα άλλο χτύπημα αφού δεν κατάφερε να βρει την πλειοψηφία για να διορίσει νέο πρόεδρο του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε συγκεκριμένο υποψήφιο για τη θέση, ωστόσο, κατά τη συζήτηση την Τετάρτη σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, η πρόταση του υπουργού πήρε μόλις 10 θετικές ψήφους, με 11 ψήφους κατά.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον Γαβρόγλου και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση να μην επιμείνει στο διορισμό. Σε απάντηση, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν είναι απαραίτητη και ότι η ιδιότητά της είναι απλώς συμβουλευτική, πράγμα που επιτρέπει στη Γαβρόγλου να κάνει το διορισμό ανεξαρτήτως.

Τα δύο περιστατικά θεωρούνται σημαντικά από τους πολιτικούς αναλυτές, γιατί είναι ενδεικτικά της πρόθεσης της αντιπολίτευσης να συνεχίσει να ασκεί πίεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να πάει σε εκλογές. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να πείσει βουλευτές πέρα ​​από το SYRIZA να στηρίξουν τη νομοθεσία που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο.

Μέχρι πρόσφατα, εφαρμόστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο μια άγραφη και συνήθης διαδικασία ψηφοφορίας. Λόγω του ότι το κυβερνών κόμμα είχε πάντοτε την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα (151 βουλευτές ή περισσότεροι), συμφωνήθηκε ότι οι ονομαστικές ψηφοφορίες δεν ήταν απαραίτητες, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν δεδομένη.

Η κατάρρευση του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε στην ανατροπή αυτού του έθιμου, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα έχει μόνο 145 βουλευτές στο κοινοβούλιο, παρόλο που κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης με πλειοψηφία 151, με την υποστήριξη βουλευτών από τους ANEL (που αργότερα διαγράφησαν από το κόμμα και έγιναν ανεξάρτητοι) και Το Ποτάμι.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να θέσει κάθε σχέδιο νόμου σε ονομαστική ψηφοφορία, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία – είτε 151 βουλευτών, είτε τουλάχιστον την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών – προκειμένου να επικυρωθεί./ΙΒΝΑ