Ρουμανία: Δεν θα έρθουν αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ρουμανία: Δεν θα έρθουν αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον μέχρι το 2022, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) της Ρουμανίας.

Κατά συνέπεια, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές ορίζεται στα 14,6 ευρώ/MWh.

Στόχος παραμένει παράλληλα να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Για τον λόγο αυτό η ANRE σε συνεννόηση με τις δύο κρατικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica και Nuclearelectrica όρισε το πλεόνασμα που προκύπτει να πωλείται σε τιμή χονδρικής προκειμένου οι καταναλωτές και τελικοί αποδέκτες να απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Σημειώνεται ότι στην Ρουμανία αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές έχουν αναζητήσει εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ 7 εκατομμύρια διατηρούν τα συμβόλαια τους με τις κρατικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Η Ρουμανία στοχεύει μεταξύ άλλων πάντως και στην διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (Compressed Natural Gas – CNG).

Στο πλαίσιο αυτό η ρουμανική εταιρεία Denisson Energy, μέλος του ομίλου Antares, έλαβε δανειοδότηση από την Romanian Energy Efficiency Fund (FREE) προκειμένου να ενισχύσει την χρήση CNG ως καυσίμου σε όλη την χώρα, ενώ έπεται και η οικονομική στήριξη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι πόλεις που θα επωφεληθούν πρώτες, εκτός από το Βουκουρέστι, θα είναι οι εξής: Arad, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Pitesti, Sibiu και η Timișoara.

Η Denisson Energy έχει αναλάβει την κατασκευή τριών πρατηρίων και σταθμών ανεφοδιασμού τον χρόνο για την επόμενη τριετία./ibna