Συνάντηση Αναστασιάδη Τσίπρα στην Λευκωσία

Συνάντηση Αναστασιάδη Τσίπρα στην Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση συζήτησαν εν εκτάσει την παρούσα φάση του Κυπριακού εν όψει της άφιξης της Jane Holl Lute, αλλά και της επικείμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και έγινε συντονισμός με απώτερο στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις βασικές αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και η οποία θα οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς εγγυητικά ή παρεμβατικά δικαιώματα και εξαρτήσεις από τρίτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν δημιουργικές συνομιλίες που θα φέρουν ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια για όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  τους τρόπους διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ενεργειακών σχεδιασμών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ταύτιση θέσεων αλλά και τη στενότατη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών κράτησε για περίπου 40 λεπτά, ενώ εν συνεχεία στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης και της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης με τη διάρκεια της να ξεπερνά τη μια ώρα./IBNA