Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε συναντήθηκαν με τη Federica Mogherini στις Βρυξέλλες

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε συναντήθηκαν με τη Federica Mogherini στις Βρυξέλλες

Τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, Željko Komšić και Šefik Džaferović συναντήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Federica Mogherini κατά την πρώτη κοινή επίσκεψη τους στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η Προεδρία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Απαντώντας στο κοινό μήνυμα της δέσμευσης για την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βούληση των μελών της προεδρίας να συνεργαστούν, τονίζοντας ότι η ενότητα δράσης τους θα είναι προς όφελος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και όλων των πολιτών της. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος της Προεδρίας στη μείωση των πολιτικών εντάσεων και στην προώθηση της συμφιλίωσης θα είναι καθοριστικής σημασίας.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος και τα μέλη της Προεδρίας συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία να σχηματιστεί χωρίς καθυστέρηση το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας και όλες οι κυβερνήσεις των οντοτήτων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής μεταρρύθμισης, της εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της ενίσχυσης της δικαστικής εξουσίας, καθώς και των συνεχιζόμενων κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η ΕΕ σε δελτίο τύπου.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να υποβάλει σύντομα όλες τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ. Ο Mogherini υπογράμμισε τη δέσμευσή της στην προοπτική της ΕΕ για τη χώρα και τόνισε ότι επιθυμεί να δει αμετάκλητη πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Προεδρίας, Milorad Dodik (Σέρβος), δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι επαναλαμβάνονται δύο βασικά ζητήματα για τη Β-Ε στις Βρυξέλλες – το Ερωτηματολόγιο της ΕΕ και ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ο Dodik χαρακτήρισε τη συνάντηση ως καλή και επιτυχημένη, ανεξάρτητα από τη συνολική κατάσταση στη Β-Ε.

«Υπάρχει συναίνεση όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία. Έχουμε αργήσει με τα ερωτηματολόγια, τις διαδικασίες, αλλά ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσουμε ότι έχουν όλα συμφωνηθεί αναφορικά με τις απαντήσεις, ότι η διαδικασία μετάφρασης είναι σε εξέλιξη και ότι θα τελειώσει σε 20-30 ημέρες. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ θα εκδώσει γνωμοδότηση για τη Β-Ε – η οποία θα κλείσει τη διαδικασία για πιθανό καθεστώς υποψήφιας χώρας», δήλωσε ο Dodik.

Είπε επίσης ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου, η Β-Ε θα προσπαθήσει να λάβει υποψηφιότητα, και ότι στη συνάντηση υπήρξε συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Β-Ε.

Το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Željko Komšić (Κροάτης), δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι η επίσκεψη των μελών της Προεδρίας της Β-Ε είναι “μία ενθάρρυνση”.

«Μιλήσαμε για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης, καθώς και για άλλα θέματα. Θα δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες συναντήσεις με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια θα διαμορφώσουμε μια πλήρη γνώμη», δήλωσε μέλος της Προεδρίας της Β-Ε.

Το μέλος της Προεδρίας, Šefik Džaferović (Βόσνιος), τόνισε ως σημαντικό το μήνυμα της Mogherini ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον ίδιο, είναι “εντυπωσιακό” ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει θεσμικές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Φέτος, η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα χρησιμοποιηθεί από τις χώρες για να κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποκτήσει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη το καθεστώς υποψήφιας χώρας το αργότερο μέχρι της 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους», ανέφερε.

Ο Džaferović υπενθύμισε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε συνεχίζουν την επίσκεψη σήμερα με αρκετές συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ./ΙΒΝΑ