Η κυβέρνηση “καταστρέφει συστηματικά τη Σερβία”, λένε οι διανοούμενοι

Η κυβέρνηση “καταστρέφει συστηματικά τη Σερβία”, λένε οι διανοούμενοι

Kαθηγητές, συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες είναι μεταξύ 970 Σέρβων διανοουμένων που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το υπόμνημα που υποστηρίζει τις τρέχουσες αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες. Η αναφορά ξεκίνησε από τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αλλαγών.

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες που διεξάγονται σε μια δωδεκάδα σερβικών πόλεων, εξηγώντας ότι στο κυβερνών μοντέλο της σημερινής κυβέρνησης θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει “πολλά σημάδια δικτατορίας”:

– Καταργούνται οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές ελευθερίες ως θεμέλιο των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

– Τα θεσμικά όργανα και η εφαρμογή του νόμου καταρρέουν, ενώ τα γενικά συμφέροντα υποβαθμίζονται σε συγκεκριμένα και αυτά του (κυβερνώντος) κόμματος.

– Οι συχνές περιττές πρόωρες εκλογές και χιλιάδες τροπολογίες στο κοινοβούλιο έχουν παρεκκλίνει από τα δημοκρατικά δικαιώματα και το κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ η κοινωνία έχει ριχθεί σε πολιτική βία.

– Οι διωγμοί από τις εφημερίδες, οι απειλές, οι κρατήσεις, οι νομικές διαδικασίες και η βία αποτελούν μια προσπάθεια να ταπεινωθούν και να εκφοβιστούν οι πολίτες της Σερβίας.

– Η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και αιτήματα των πολιτών, ενώ οι αξιωματούχοι επιτίθενται σε όσους τολμούν να ρωτήσουν και να εκφράσουν διαφορετική γνώμη.

– Η προπαγάνδα κρύβει το γεγονός ότι η σερβική οικονομία ήταν μεταξύ εκείνων με τη βραδύτερη αθροιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι μόνο στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

– Η κυβέρνηση παραιτείται από την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ωθώντας τη χώρα πίσω στη διεθνή απομόνωση.

Οι υπογράφοντες που εργάζονται στα πανεπιστήμια αναφέρονται ειδικά σε “εκδηλώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιστήμης”. Μεταξύ άλλων, υπογράμμίζουν ότι εκείνοι που πλαγιογραφούσαν τη διδακτορική διατριβή τους δεν τιμωρήθηκαν. Οι νέοι νόμοι θέτουν σε κίνδυνο την αυτονομία των πανεπιστημίων, ανοίγοντας δυνατότητες για πολιτικό έλεγχο, ισχυρίζονται. Ο νέος νόμος για την επιστήμη και την έρευνα θα μπορούσε να περιθωριοποιήσει τους νέους επιστήμονες και να ξεκινήσει ένα νέο κύμα της «διαρροής εγκεφάλων», δωλώνουν.

“Παράλληλα με άλλους πολίτες που παρακολουθούν τις διαδηλώσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι δυνατή μια διαφορετική και καλύτερη Σερβία. Μια καλύτερη σε σύγκριση με αυτήν, η οποία καταστρέφεται συστηματικά από την σημερινή κυβέρνηση”./IBNA

Φωτογραφία: Η ηθοποιός Mirjana Karanovic, ένας από τους υπογράφοντες