Το PIC SB συζήτησε την πολιτική κατάσταση στη Β-Ε, η Ρωσία δεν υιοθέτησε την κοινή δήλωση

Το PIC SB συζήτησε την πολιτική κατάσταση στη Β-Ε, η Ρωσία δεν υιοθέτησε την κοινή δήλωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) πραγματοποίησε την Τρίτη ειδική σύνοδο για να συζητήσει την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το όνομα μιας οντότητας θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, καθώς και δηλώσεις που απειλούν την απόσχιση μιας από τις οντότητες , όπως και τη δήλωση που ενέκρινε η Λαϊκή Συνέλευση των Κροατών στις 26 Ιανουαρίου 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ανώτατοι εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), του μεγαλύτερου βοσνιακού κόμματος στη Β-Ε, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε και θα ζητήσουν την κατάργηση του ονόματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, καθώς όπως ισχυρίζονται αναφέρεται σε ένα μόνο έθνος. Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στη Β-Ε, Peter Ivancov (φωτο), ζήτησε από το PIC SB να διοργανώσει συνεδρία για να συζητήσει την απίτηση ως πράξη κατά της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον. Σέρβοι πολιτικοί, ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, απειλούν με την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα εάν το αίτημα του SDA φτάσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Το PIC SB εξέδωσε κοινή δήλωση, αλλά ο Ivancov δεν την υποστήριξε, δηλώνοντας ότι το κείμενο της δήλωσης δεν επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα.

“Αντίθετα, μιλάει για τα λάθη όλων των πολιτικών στη Β-Ε. Το αποτέλεσμα είναι το συμπέρασμα ότι όλοι και κανείς δεν είναι ένοχος”, ανέφερε ο Ivancov.

Πρόσθεσε δε ότι η πρωτοβουλία του SDA στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι μεγάλο λάθος επειδή προκάλεσε αστάθεια και μείωσε το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνών της Β-Ε.

Στην επίσημη δήλωση, το PIC SB δήλωσε ότι οι πρέσβεις «αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες όσον αφορά τη διακριτική μεταχείριση των λαών και των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά».

“Μια πρωτοβουλία για την αμφισβήτηση του ονόματος της Δημοκρατίας Σρπσκα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε θα ήταν αντιπαραγωγική και ανεύθυνη, καθώς τα ονόματα των Οντοτήτων είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της Β-Ε. Τέτοιες πρωτοβουλίες υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εκλεγμένων λαών και των πολιτικών εκπροσώπων τους ως βάση για την αναγκαία συμφιλίωση στη Β-Ε”, αναφέρει το PIC SB.

Στην κοινή δήλωση υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αναγνωρίζει ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

“Το PIC SB έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δέσμευσή του για την εδαφική ακεραιότητα και τη θεμελιώδη δομή της Β-Ε ως ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος που περιλαμβάνει δύο οντότητες και ότι δεν θα υπάρξει ανασύνταξη του χάρτη της Β-Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, το PIC SB καταδίκασε έντονα τις πρόσφατες ρητορείες και ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε ή απαιτούν την εδαφική αναδιοργάνωση της χώρας, δημιουργώντας έτσι εντάσεις πάνω στις θεμελιώδεις πτυχές των Ειρηνευτικών Συμφώνων του Ντέιτον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του PIC SB.

Καταδίκασε επίσης κάθε απόπειρα πολιτικών παραγόντων για την απόρριψη των αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως απαράδεκτη και μη σύμφωνη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Β-Ε, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής πορείας της. Το PIC SB κάλεσε όλα τα κόμματα να απέχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω διχαστική δράση και ρητορική και να ασχοληθούν εποικοδομητικά με τη συγκρότηση αρχών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προωθήσουν τη χώρα προς τα εμπρός./IBNA