Ο Macron φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Ο Macron φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron έφθασε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Το επίκεντρο της συνάντησης θα είναι τα θέματα ενέργειας και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θα συζητήσουν επίσης άλλα διμερή θέματα, καθώς και το Κυπριακό. Επιπλέον, η Κύπρος θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας ενόψει της απόφασης τον Οκτώβριο σχετικά με την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του CNA, η επίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Macron πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο επίπεδο των δύο Προέδρων όσο και σε υπουργικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Οι δύο πλευρές εργάζονται για στενότερη συνεργασία και πιθανές συμφωνίες για την ενέργεια και την ασφάλεια.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται, εξ ονόματος της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκότρυπης, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ ο Γάλλος Υπουργός συνοδεύεται από αντιπροσωπεία της Προεδρίας.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι θα φύγουν για το Συνεδριακό Κέντρο Filoxenia για να συμμετάσχουν στη 5η Διάσκεψη Κορυφής των Νοτίων χωρών της ΕΕ που θα ξεκινήσει αργότερα το απόγευμα στη Λευκωσία. Η Σύνοδος Κορυφής θα συζητήσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, όπως μετανάστευση, η Brexit, η ενεργειακή ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η κλιματική αλλαγή.

Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους άλλους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Μετά το τέλος των εργασιών της Σύνοδο Κορυφής θα ακολουθήσει Κοινή Δήλωση./IBNA