Η στρατηγική του Τσίπρα για τον προοδευτικό πόλο

Η στρατηγική του Τσίπρα για τον προοδευτικό πόλο

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του πολιτικού σκηνικού πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή να ορίζεται από το δίπολο της προοδευτικής-αριστερής συμπόρευσης απέναντι στην άνοδο του ακροδεξιού λαικισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Οι παρεμβάσεις αλλά και οι εξελίξεις  του τελευταίου διαστήματος καθιστούν σαφές πως η στρατηγική του κόμματος της αριστεράς στην Ελλάδα αφορά σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη μιας συμπόρευσης και συμμαχίας των πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Μια συμμαχία που δεν αποκλείεται να γίνει πράξη στο πλαίσιο της συγκρότησης μιας νέας παράταξης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιχειρήσει να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών, αριστερών και σοσιαλδημοκρατών πολιτών.

Αλ. Τσίπρας: Την προοδευτική συμμαχία θα εκφράσουν τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες από  το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με τίτλο “Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη – Όχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση – Η πρόκληση των Ευρωεκλογών”,  ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε  ότι ο στόχος της συμπόρευσης αυτών των δυνάμεων θα αποτυπωθεί στα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Είναι γνωστό ότι ήδη από το προηγούμενο έτος σε επίπεδο ευρώπης έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες κοινής δράσης των δυνάμων της αριστεράς, των σοσιαλιστών που απομακρύνονται από το νεοφιλελευθερισμό, και των Πρασίνων μέσω του Progressive Caucus. Μια προσπάθεια που ωστόσο δεν πέτυχε να εκφραστεί με κοινή κάθοδο ή έστω κοινή πρόταση για την προεδρία της κομισιόν. Συνομιλητές μας την ίδια στιγμή εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι συνθήκες κοινού βηματισμού θα διαμορφωθούν μπροστά στα κρίσιμα επίδικα της νέας σύστασης του ευρωκοινοβουλίου, ιδίως με την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.

Καταλύτης πολιτικών μετατοπίσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά την Ελλάδα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση εκτιμουν ότι η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και ιδεολογικού διπολισμού θα εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός και από τη Νέα Δημοκρατία αφετέρου. Τονίζουν ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει λειτουργήσει ως καταλύτης στην κινητικότητα εντός του πολιτικού συστήματος, απελευθερώνοντας δυνάμεις.

Σε προτεραιότητα  η νομοθέτηση των “κοινωνικών μέτρων”

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την νομοθέτηση και την εφαρμογή της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας και της περαιτέρω στήριξης των αδυνάμων. Κορυφαία πράξη για την κυβέρνηση σε αυτό τον στόχο είναι η  άυξηση του κατώτατου μισθού ενώ αναμένεται το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενισχυμένο όπως τονίζει η Αθήνα, και η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο. Πρωτοβουλίες που, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη, θα αποτελέσουν νέα πεδία συγκλίσεων

Πίεση για ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ

Ταυτόχρονα, και ως συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι θεσμικές προοδευτικές τομές, όπως ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος είναι να πιεστούν πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής αλλά και οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι.Τα δυο αυτά κόμματα ήδη έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις με αποχωρήσεις στελεχών και μείωση της εκλογικής επιρροής τους, με το Ποτάμι μάλιστα – μετά την διχογνωμία στο εσωτερικό του για την Συμφωνία των Πρεσπών – να μην εκπροσωπείται πλέον ως κοινοβουλευτική ομάδα./IBNA