Οι πολιτικοί της κυβέρνησης της Βουλγαρίας απάντησαν στις επικρίσεις του Προέδρου Ράντεφ

Οι πολιτικοί της κυβέρνησης της Βουλγαρίας απάντησαν στις επικρίσεις του Προέδρου Ράντεφ

Οι πολιτικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Κοινοβουλίου και του Πρωθυπουργού, καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, απάντησαν στις κριτικές που διατύπωσε ο Πρόεδρος Roumen Radev.

Ο Radev, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, έκανε ευρεία κριτική στην κυβέρνηση στις 28 Ιανουαρίου σε μια ομιλία του για τα τη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων, από τις οικονομικές επιδόσεις έως τη διαδικασία αγοράς μαχητικών αεροσκαφών.

Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Tsveta Karayancheva, ανώτερο μέλος του κόμματος GERB του Πρωθυπουργού Boiko Borissov, περιέγραψε την ομιλία του Radev ως «σκοτεινή, απαισιόδοξη, βαρετή και ταπεινωτική για την Βουλγαρία».

Όλες οι ομιλίες του Radev ήταν έτσι, είπε η Karayancheva. “Είναι σαν να γράφτηκαν για ένα πρόεδρο μιας εχθρικής χώρας που θέλει να ταπεινώσει, να συντρίψει τη Βουλγαρία και να την αναλάβει”, ανέφερε.

Ο Karayancheva μίλησε απαξιωτικά για τα λεγόμενα του Radev ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές ήταν αναπόφευκτες, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπε πριν από δύο μήνες. Είπε ότι ο Radev ήθελε να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να ανατρέψει την απόφαση του Κοινοβουλίου να εγκρίνει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκαφών F-16.

Απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό του Radev ότι οι νόμοι υιοθετήθηκαν ως αποτέλεσμα lobbing. Το Κοινοβούλιο ήταν το πιο διαφανές θεσμικό όργανο στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Karayancheva.

Ο πρωθυπουργός κ. Borissov, ο οποίος απευθύνθηκε σε διάσκεψη στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η διαδικασία επιλογής των νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία ήταν όσο το δυνατόν πιο διαφανής.

Αποφάσεις που ήταν σημαντικές για τη χώρα πάρθηκαν στο Κοινοβούλιο, όπου όλα είναι διαφανή, δήλωσε ο Borissov.

Ο υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov, επίσης από το GERB, απέρριψε τον ισχυρισμό του Radev ότι η κυβέρνηση δαπάνησε χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό με τρόπο που δεν ήταν διαφανής.

Ο υπουργός Οικονομίας Emil Karanikolov απέρριψε τη δήλωση του Radev ότι υπήρξε σταθερή μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

“Έχουμε προβλήματα, αλλά ας καθίσουμε μαζί και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, να μην υποτιμούμε τη Βουλγαρία. Οι επενδυτές κοιτάζουν και αναρωτιούνται τι συμβαίνει”, ανέφερε ο Karanikolov.

Είπε ότι, από τη μία πλευρά, οι επενδυτές έρχονται, αλλά “άλλο θεσμικό όργανο” λέει ότι η βουλγαρική οικονομία ήταν ένα διαρκές πρόβλημα.

“Σήμερα, οι επενδυτές έρχονται στη Βουλγαρία για δύο λόγους: οικονομική και μακροοικονομική σταθερότητα και, κυρίως, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ναι, ανεπαρκείς αλλά εξειδικευμένοι και ας εργαστούμε πάνω σε αυτό”, δήλωσε ο Karanikolov./IBNA