Τελεσίγραφο στις ΗΠΑ και την ΕΕ στέλνει ο Haradinaj

Τελεσίγραφο στις ΗΠΑ και την ΕΕ στέλνει ο Haradinaj

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj έστειλε έγγραφο στους πρεσβευτές των πέντε βασικών δυτικών χωρών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα, σχετικά με τη διαδικασία των συνομιλιών με τη Σερβία.

Μέσα σε αυτό το έγγραφο, ο πρωθυπουργός Haradinaj αναφέρει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναστείλει τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν στη Σερβία, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων, ξεκινώντας από τη διεξαγωγή διεθνούς Διάσκεψης που θα επιτρέψει την υπογραφή μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και για τις δύο χώρες.

Το έγγραφο αναφέρει ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δεσμευτούν και να εγγυηθούν ότι η Διάσκεψη δεν θα συζητήσει θέματα όπως: αλλαγές στα υπάρχοντα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου ή χωρικές ανταλλαγές, την παροχή εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην ένωση Σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, μέτρα οποιασδήποτε φύσης που βασίζονται σε συμφωνίες παραχώρησης πριν από τις 17 Φεβρουαρίου 2008”.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι “η ΕΕ πρέπει να δεσμευθεί ότι: οι πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα λάβουν καθεστώς ελεύθερης θεώρησης πριν από την έναρξη της Διάσκεψης και ότι η εφαρμογή της Ενεργειακής Συμφωνίας που θα επιτευχθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη της Διάσκεψης”.

Το έγγραφο απαιτεί επίσης αυστηρές διαβεβαιώσεις ότι “η Σερβία έχει καταργήσει όλους τους μη δασμολογικούς φραγμούς για τα εμπορεύματα που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο και όλους τους παράνομους περιορισμούς στην κίνηση αγαθών και ανθρώπων από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία”.

“Ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας πρέπει να επιβεβαιώσουν δημόσια ότι έχουν σταματήσει όλες οι πολιτικές ή οι ενέργειες που στρέφονται κατά των φιλοδοξιών του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου κράτους, είτε σε τοπικό, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο”.

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι “ο φόρος θα επιβληθεί ξανά εάν η Διάσκεψη δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας”.

Το έγγραφο αυτό έπεται της δήλωσης της Παρασκευής που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, ζητώντας από το Κοσσυφοπέδιο την άμεση άρση των δασμών που επιβάλλονται στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ηνωμένων Πολιτειών./IBNA