Πατριάρχης Ειρηναίος για Βαρθολομαίο: «Δεν αποδεχόμαστε έναν ορθόδοξο Πάπα»

Πατριάρχης Ειρηναίος για Βαρθολομαίο: «Δεν αποδεχόμαστε έναν ορθόδοξο Πάπα»

Ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τον χειρισμό του ζητήματος της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άφησε αιχμές κατά του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika o κ. Ειρηναίος κάνει λόγο για παραβίαση της κανονικής τάξης και επικύρωση του σχίσματος στην Ουκρανία. Αναφέρει ότι η σερβική εκκλησία δεν τάσσεται με την μεριά κανενός, ούτε των Ρώσων ούτε των Ελλήνων, όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά υπέρ του σεβασμού των κανόνων της Εκκλησίας. Δηλώνει απερίφραστα ότι για την σερβική Εκκλησία η απόδοση της αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πράξη άκυρη. Μιλάει για συναισθηματικούς δεσμούς της σερβικής Εκκλησίας με την Μόσχα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο καυτηριάζει το ρόλο του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Όλες οι αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες είναι μεταξύ τους ισότιμες. Ο Πατριάρχης της Μητέρας Εκκλησίας είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Η σερβική Εκκλησία, πιστεύω και οι άλλες Εκκλησίες, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε έναν ορθόδοξο Πάπα», είπε ο πρωκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας.

Ο πατριάρχης Ειρηναίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο «να εκδηλωθούν ανάλογες φιλοδοξίες όπως στην Ουκρανία και για τις περιοχές που ανήκουν στην σερβική Εκκλησία όπωςη πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο» και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτεί η σερβική Εκκλησία.

«Στο Φανάρι γνωρίζουν ότι υπό την σκέπην της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται η αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα μυστήρια, ανεξαρτήτου εθνότητας. Συνεπώς δεν βλέπω την δυνατότητα να βρεθεί κάποια δικαιολογία για ανάμειξη στο έδαφος της σερβικής Εκκλησίας. Αν πάλι επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ψευτο-πνευματική εκδοχή της επέμβασης “Ευσπλαχνικός άγγελος” του ΝΑΤΟ. Όσο για το Μαυροβούνιο η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη και εκεί οι περισσότεροι πιστοί προσδιορίζονται ως Σέρβοι», επισήμανε  ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος./ΙΒΝΑ