Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την άυξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από τα 510 ευρώ και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ. Ήτοι αύξηση της τάξης του 11%. Οι μειώσεις και το πάγωμα των μισθών συντελέστηκαν το 2012 με μειώσεις που άγγιξαν το 32% στο πλαίσιο των μνημονιακών απαιτήσεων. Όπως εκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας, 600.000 εργαζόμενοι θα δούν άμεσα αυξήσεις ενώ 280.000 θα έχουν έμμεσες αυξήσεις μέσω των επιδομάτων που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό.

Η νομοθέτηση των κοινωνικών μέτρων κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης

Με την απόφαση αυτή η Αθήνα θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών όπως αυτό είχε εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από την ολοκλήρωση του πολιτικού στοιχήματος της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου απο την κυβέρνηση πραγματοποιείται παράλληλα με την ανακοίνωση  από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Στο τραπέζι των αποφάσεων που θα ληφθούν και θα νομοθετηθούν είναι επίσης τα ζητήματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το ζήτημα των οφειλών προς το δημοσιο. Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η νομοθέτηση των μέτρων για την κοινωνική προστασία αποτελεί ένα στοίχημα αλλά και παράγοντα που θα κρίνει εν τέλει και τον χρόνο των εκλογών, με τις πιθανότητες για πρόωρες κάλπες να απομακρύνονται.

Αντιπερισπασμό για τις Πρέσπες βλέπει η Νέα Δημοκρατία

Για προσπάθεια της κυβέρνησης “να ξεφύγει από τις συνέπειες της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών” έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρια Σπυράκη,  με τα στελέχη της  αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζουν  ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών για την Συμφωνία./IBNA