Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Radev θεωρεί αναπόφευκτες τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Radev θεωρεί αναπόφευκτες τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Το θέμα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών δεν είναι πλέον ζήτημα του αν, αλλά του όταν, ο Πρόεδρος Roumen Radev δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε για να παρουσιάσει την αυτοαξιολόγηση του δεύτερου έτους του ως αρχηγού του κράτους.

Ο Radev ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017, αφού κέρδισε τις εκλογές με έχοντας την στήριξη του βουλγαρικού Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Έχει γίνει ένας τακτικός κριτικός κριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Boiko Borissov και οι δηλώσεις του Radev τον Ιανουάριο του 2019 σε δημοσιογράφους δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων.

Ο Radev απέρριψε το 2018 στη Βουλγαρία ως έτος «ψευθαισθητηριακής σταθερότητας, αυξανόμενης ανομίας και διάβρωσης του δημοκρατικού επιτεύγματος».

«Ένα έτος κατά το οποίο το προεδρικό θεσμικό όργανο ήταν συχνά το τελευταίο εμπόδιο στην άσκηση πίεσης στη νομοθεσία και στην ανεύθυνη πολιτική δράση», ανέφερε.

Ο Radev δήλωσε ότι «καθοδηγούμενος από την πίστη μου στην καθιέρωση της νομιμότητας ως θεμέλιο της δημοκρατίας» είχε ασκήσει βέτο σε επτά νόμους.

“Εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής – το βέτο δεν είναι μια πράξη αντίθεσης στην Εθνοσυνέλευση, αλλά μια ευκαιρία για την επίτευξη αποτελεσματικής και δίκαιης νομοθεσίας. Και όχι ο αριθμός των βέτο, αλλά η έλλειψη πραγματικής συζήτησης των ζητημάτων που τέθηκαν με αυτά, είναι αυτή που μπορεί να υποτιμήσει αυτό το συνταγματικό μέσο», είπε.

Το Κοινοβούλιο είχε συμμορφωθεί μόνο με ένα από αυτά τα βέτο, τις τροποποιήσεις του νόμου περί ιδιωτικοποίησης και ελέγχου μετά την ιδιωτικοποίηση”, αλλά αυτό έσωσε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για τον Βούλγαρο φορολογούμενο”, δήλωσε ο Radev.

Είπε ότι για τους ίδιους λόγους αρχής, είχε παραπέμψει πέντε νόμους στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

“Σε δύο περιπτώσεις, η Εθνική Συνέλευση απλώς έσβησε τις διατάξεις που επιτέθηκα. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι έχει νόημα να συνεχίσω να ασκώ τις εξουσίες μου στην αντισυνταγματική νομοθεσία”, δήλωσε ο Radev.

Είπε ότι “δυστυχώς, η βουλγαρική δημοκρατία χάνει την ορμή της”.

“Η ελευθερία του λόγου είναι το αντικείμενο της δίωξης. Οι τελευταίες κρίσιμες φωνές στον βουλγαρικό αέρα και εξέχοντες επαγγελματίες πιέζονται από τα μέσα εξουσίας”.

Η εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και, όλο και περισσότερο, οι νόμοι άλλαζαν μέσω κανονισμών, αποφεύγοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση και την εκτίμηση των επιπτώσεων, δήλωσε ο Radev.

“Η νομοθετική διαδικασία γίνεται απρόβλεπτη και εξαλείφεται η συμμετοχή των πολιτών. Η νομοθεσία των λόμπι κάνει στην άκρη απερίφραστα το δημόσιο συμφέρον”, ανέφερε.

Ο Radev δήλωσε ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και ευθύνης στις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δαπάνη μεγάλων ποσών μέσω ανακατανομών στον προϋπολογισμού.

Επανέλαβε επίσης την συχνή κριτική του για τη διαδικασία εξαγοράς μαχητικών αεροσκαφών της Βουλγαρίας.

Οι επιτυχίες στις οποίες επεσήμαναν οι κυβερνήτες δεν άλλαξαν τη ζωή των περισσότερων Βουλγάρων προς το καλύτερο, δήλωσε ο Radev.

Το μάντρα για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη – η οποία, μεταξύ άλλων, είναι από τις χαμηλότερες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μας αγκυρώνει σταθερά στον ευρωπαϊκό πάτο, δεν μπορεί να μετριάσει τους σημαντικότερους δείκτες ποιότητας ζωής και εμπιστοσύνης στην λειτουργία του κράτους – δημογραφία και ξένες επενδύσεις”, δήλωσε ο ίδιος.

Αυτές ήταν η «τήξη» του έθνους με δραματικό ρυθμό, η συνεχιζόμενη «απόδραση» των νέων στο εξωτερικό, η αύξηση της ανισότητας και της φτώχειας, οι περιθωριοποιημένες κοινότητες και «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας το 2018 ήταν μια πραγματική καταστροφή για τις ξένες επενδύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μια συνεχιζόμενη τάση”, δήλωσε ο Radev.

«Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι για επείγοντα και ολοκληρωμένα μέτρα διάσωσης – για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής και να εξαλειφθεί η δημογραφική φτώχεια. Ωστόσο, οποιαδήποτε σύγχρονα οικονομικά, φορολογικά και κοινωνικά μοντέλα για την εφαρμογή αυτού του στόχου είναι καταδικασμένα αν όχι το πιο σημαντικό – μια ριζική αλλαγή στο πολιτικό περιβάλλον και το ύφος της κυβέρνησης», είπε.

Ο Radev κάλεσε την επιτροπή κατά της διαφθοράς, τους εισαγγελείς και το υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσουν «μια προσεκτικά παρακάμπτουσα περιφέρεια εξουσίας, σε πιθανές εξαρτήσεις μεταξύ των πολιτικών, των ιδιοκτητών εταιρειών που κερδίζουν μεγάλες δημόσιες προμήθειες και των πιθανών εξωτερικών παραγόντων».

«Αν αυτό δεν συμβεί, η φθορά θα συνεχιστεί και η αναζήτηση δικαιοσύνης μπορεί να υπερβεί τα όρια και τους μηχανισμούς του νόμου», ανέφερε./IBNA

(Φωτογραφία του Radev κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 28 Ιανουαρίου 2019: president.bg)