Σκόπια: Η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις

Σκόπια: Η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη πΓΔ της Μακεδονίας επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μαζί με προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

“Ο πρωθυπουργός Zaev θα πρέπει να παραιτηθεί, το κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί και οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών”. Αυτό ήταν το αίτημα του προέδρου της VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυβερνών κόμμα καθυστερεί σκόπιμα την απόφαση για την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να υπερβεί τη νόμιμη προθεσμία. Ωστόσο, ο Mickoski δεν εξήγησε ποια άλλα βήματα θα πάρει το κόμμα του, εάν οι απαιτήσεις του κόμματός του δεν γίνουν δεκτές.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα SDSM αντέδρασε λέγοντας ότι “ο Hristijan Mickoski βρίσκεται σε πανικό επειδή η Μακεδονία θα εισέλθει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”. Σύμφωνα με αυτό το κόμμα, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει απόφαση για το κατά πόσον η χώρα θα διεξαγάγει νέες εκλογές ή όχι. Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev ανέφερε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Οι επιχειρηματικές οργανώσεις και οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να διεξάγει πρόωρες εκλογές, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση οι μεταρρυθμίσεις θα σταματήσουν. Εν τω μεταξύ, τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται επίσης υπέρ των εκλογών./IBNA