Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις – Βλέπει επιτάχυνση της οικονομίας το 2019

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Αθήνα για τις  μεταρρυθμίσεις  – Βλέπει επιτάχυνση της οικονομίας το 2019

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με την ελληνική οικονομία, στην τελική δήλωσή του, στο πλαίσιο των πρώτων συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτία, στο τέλος της επίσημης αποστολής της τρόικας στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εστιάσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τρωτών σημείων, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική της ανάπτυξης. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει την ανάγκη να μειωθούν οι άμεσοι φόροι, να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να ξεκαθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων.

Οι συστάσεις δεν θα αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως τις κυβερνητικές προτεραιότητες, επισημαίνουν οι παρατηρητές, λαμβάνοντας υπόψη – για παράδειγμα – ότι η κυβέρνηση Τσίπρα σχεδιάζει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Το Ταμείο με βάση την Ουάσινγκτον συνεχίζει να προειδοποιεί για “μεταρρυθμιστική κόπωση” ή “πισωγυρίσματα” πριν από τις εκλογές το 2019, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο το αργότερο. Οι επικαλούμενοι φορολογικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν επίσης τις ενεργές δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην επιστροφή των συντάξεων και των μισθών.

Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ θεωρείται από τους αναλυτές “γενικά θετική”, κυρίως λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσοπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος, η οποία περιγράφεται ως “ισχυρή”. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η δήλωση θα μπορούσε να βοηθήσει την αναμενόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

“Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να καλυφθούν και το χρέος αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα”, επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο ότι “θα χρειαστεί μια ισχυρή πολιτική απάντηση για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής μεσοπρόθεσμα, εφόσον υλοποιηθούν σημαντικοί κίνδυνοι μείωσης”.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, από 2,1% το 2018.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εξακολουθεί να αναμένει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνομιλίες με την τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου και να πάρει το πράσινο φως για να λάβει περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικές ομολογίες./ΙΒΝΑ