Το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινάει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις ευροεκλογές

Το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινάει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις ευροεκλογές

Το αντιπολιτευόμενο βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα ανοίξει στις 28 Ιανουαρίου τις υποψηφιότητες για τους υποψηφίους του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019, με τον εκλεκτό να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα Μαρτίου.

Τάδε έφη Kristian Vigenin, ο οποίος δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης στις 27 Ιανουαρίου ότι αναμένει αυτή να είναι η σημερινή βουλευτής του BSP, Elena Yoncheva.

Η Yoncheva, η οποία έχει κάνει ταινίες ντοκιμαντέρ και συχνά περιγράφεται στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ως “δημοσιογράφος”, έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελών στη Βουλγαρία αναφορικά με τη φερόμενη ανάμιξή της σε μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρημάτων σε σχέση με την αποτυχημένη Corporate Commercial Bank. Η ίδια αρνείται τους ισχυρισμούς, τους οποίους αυτή και το BSP αποδίδουν σε πολιτικές διώξεις από το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Boiko Borissov, τον πλειοψηφικό εταίρο του κυβερνώντος συνασπισμού.

Το GERB, με τη σειρά του, αρνείται τους ισχυρισμούς τoυ BSP ότι η Εισαγγελία ενεργεί κατά της Yoncheva κατόπιν εντολής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Για καιρό τώρα υπάρχει παραφιλολογία στη Βουλγαρία σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής του καταλόγου του BSP στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου 2019 στη Βουλγαρία.

Η σημερινή ηγέτης του BSP, Kornelia Ninova, θεωρείται πως θέλει να εκτοπίσει τον διάδοχό της, Sergei Stanishev, από τη θέση αυτή.

Η Ninova και ο Stanishev διαφώνησαν δημοσίως σε θέματα που αφορούν το BSP, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του κόμματος της Ninova να αντιταχθεί -επιτυχώς – στην υιοθέτηση από την Βουλγαρία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ενός διεθνούς οργάνου κατά της βίας εναντίων των γυναικών.

Το BSP της Νίνοβα συμμετείχε σε μία εκστρατεία στην οποία πρωτοστάτησαν συντηρητικές φωνές εναντίον της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικά κίβδηλου επιχειρήματος, ότι προέβλεπε την υιοθέτηση και την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με ένα «τρίτο φύλο».

Σε ένα συνέδριο του BSP στις 26 Ιανουαρίου, το BSP της Ninova προσπάθησε πολύ να απεικονίσει την Yoncheva ως μάρτυρα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Κάποια βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το συνέδρίο φάνηκε να είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην Yoncheva – η οποία, εκτοπίζοντας τον Stanishev από επικεφαλή της λίστας θα εκτόπιζε τον πρώην σύντροφό της – υποσχέθηκε στο συνέδριο ότι θα αποκαλύψει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης Borissov.

Με κάποιες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν το GERB του Borissov και το BSP της Ninova να συναγωνίζονται σώμα με σώμα στις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία, η Ninova επιδιώκει να αναδείξει τις εκλογές του Μαϊου 2019 σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Borissov.

“Αν νικήσουμε το GERB στις εκλογές, μπορούμε όχι μόνο να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπους που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας, αλλά μπορούμε επίσης να ρίξουμε το GERB από την εξουσία και να ξεκινήσουμε αλλαγές στη Βουλγαρία”, δήλωσε ο Ninova.

Ο Stanishev, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η διαμάχη στο κόμμα για το αν θα έπρεπε να είναι ακόμη και στο ψηφοδέλτιο του BSP υπονομεύει τη δυναμική του κόμματος.

“Διακινδυνεύουμε να δώσουμε τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές στο GERB, κυρίως με το να στέλνουμε μηνύματα για εσωτερικές έριδες και διαίρεση”, ανέφερε ο Stanishev, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ./ΙΒΝΑ