«Το κάτι για το όλον» προσφέρει ο Haradinai στην Σερβία

«Το κάτι για το όλον» προσφέρει ο Haradinai στην Σερβία

Το θέμα των δασμών που επέβαλε η Πρίστινα, στις 21 Νοεμβρίου, για την εισαγωγή σερβικών προϊόντων τίθεται ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού Ramush Haradinai ο οποίος ζητάει ανταλλάγματα για να προχωρήσει στην κατάργηση των δασμών. Και άντε καλά να θέλει να ανταλλάξει κάποιος καρύδια για ελιές αλλά να προσφέρει καρύδια  και να ζητάει και τον ελαιώνα, είναι – αν μη τι άλλο – πλεονασμός.

Έτσι, μέσα σ’αυτόν τον μαξιμαλιστικό παροξυσμό του, ο Haradinai δηλώνει πρόθυμος να καταργήσει τους δασμούς ζητώντας προηγουμένως να υπογράψει η Σερβία δεσμευτική συμφωνία ότι θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Η απαίτηση αυτή, ξεπερνά τα όρια της λογικής αφού ζητείται να υπογράψει η Σερβία κάτι που δεν υπάρχει, που δεν αποτέλεσε αντικείμενο μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στην ουσία, ο Haradinai ζητάει από το Βελιγράδι να υπογράψει, blanco, αυτό που θα συμφωνηθεί στο μέλλον. Στην παγκόσμια διπλωματική πρακτική, ακόμη δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο (σε καιρό ειρήνης) και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος διότι πρόσθεσεστην φαρέτρα της διπλωματίας του μέλλοντος ακόμη ένα όπλο.

Αλλά ας σοβαρευτούμε! Η επιδίωξη  αυτή του Haradinaiδεν προκάλεσε μόνο ειρωνικά σχόλια αλλά και προβληματισμό έως και ανησυχία για την συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι. Η Ουάσιγκτον, πιστός σύμμαχος και προστάτης του Κοσσόβου, εμφανίζεται οργισμένη από την συμπεριφορά του Haradinai. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα, απείλησε με κυρώσεις, έχει βάλει στην “μαύρη λίστα” τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου και προειδοποίησε ότι «η υποστήριξη πολιτικών προσώπων που αντιτίθενται στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, δεν είναι δεδομένη και να μην πιστεύουν ότι δεν  θα υποστούν συνέπειες».

Η Ουάσιγκτον βιάζεται να λύσει το ζήτημα και ο Haradinai υπονομεύει τις προσπάθειες της.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου ωστόσο δεν δείχνει να συγκινείται και επιμένει στους δασμούς. Από την άλλη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Hashim Thaci συντάσσεται με τις ΗΠΑ θεωρώντας λάθος την επιβολή δασμών, παρ όλα αυτά δεν κάνει κάτι για να αποτρέψει την παράλογη συμπεριφορά του Haradinai.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβολή δασμών χρησιμοποιείται και ως στοιχείο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Haradinai προσπαθεί να αποσπάσει την συμπάθεια των ακραίων εθνικιστών που υποστηρίζουν την σκληρή γραμμή στις σχέσεις με το Βελιγράδι, κλέβοντας ψηφοφόρους από το κίνημα Αυτοδιάθεση (Vetëvendosje). Οι δημοσκοπήσεις ήδη παρουσιάζουν ανεβασμένα τα ποσοστά του Κόμματος του από τότε που επέβαλε τους δασμούς και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το γεγονός να προκαλέσει εκλογές όταν θα αισθανθεί αρκετά ισχυρός. Ο Thaci, ως πιο έμπειρος, περιμένει οι Αμερικανοί να “βγάλουν από τη μέση” τον Haradinai για να μείνει κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Περιμένει και το Βελιγράδι που, αν και τελεί υπό σύγχυση αδυνατώντας να πιστέψει πως η σύγκρουση του Haradinai με τις ΗΠΑ δεν είναι “στημένη”, θα βολεύονταν από την απομάκρυνση του σημερινού πρωθυπουργού από την εξουσία.

Η Σερβία από την ημέρα που επιβλήθηκαν οι δασμοί μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχασε 66 εκατομμύρια ευρώ και το κακό είναι όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι αν παραταθεί αυτή η κατάσταση θα χαθεί οριστικά μία αγορά  δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού το κενό που προκάλεσε η έλλειψη σερβικών προϊόντων καλύπτεται σταδιακά από άλλες χώρες.

Βέβαια, όσο και να είναι μεγάλες οι οικονομικές απώλειες για την  Σερβία, η προσφορά του “κάτι για το όλον” του Haradinai δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το Βελιγράδι./ΙΒΝΑ