Τα Βαλκάνια στοχεύουν στην κατάργηση των τελών περιαγωγής. Θα είναι αυτό ένα πλήγμα για στην ΕΕ;

Τα Βαλκάνια στοχεύουν στην κατάργηση των τελών περιαγωγής. Θα είναι αυτό ένα πλήγμα για στην ΕΕ;

Όλες οι χώρες των Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ και δεν επωφελούνται από την ελεύθερη συμφωνία περιαγωγής θα αποτελέσουν πλέον μέρος συμφωνίας που θα ωφελήσει όλες τις χώρες αυτής της χερσονήσου.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για μια Νέα Περιφερειακή Συμφωνία Περιαγωγής για τα Βαλκάνια πλησιάζει, ενώ οι πολίτες αυτής της περιοχής αναμένεται τελικά να επικοινωνούν χωρίς να πληρώνουν χρεώσεις περιαγωγής.

Σε αυτόν τον γύρο, o Majlinda Bregu, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των οικονομιών, των πολιτών και των πολιτικών αυτών των χωρών να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν τη Συμφωνία Περιφερειακής Περιαγωγής, καθώς αυτό θα μειώσει το κόστος περιαγωγής μέχρι το 2019, ενώ το 2021 οι χρεώσεις αυτές θα είναι μηδενικές.

“Αν θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν πραγματικά τον πραγματικό αντίκτυπο των προσπαθειών μας στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, ας υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία τον Απρίλιο. Αυτή είναι η λογική της ευρωπαϊκής μοναδικής αγοράς που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και αυτό πρέπει να είναι ένα απτό αποτέλεσμα του RCC”, ανέφερε ο Bregu.

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να εισαγάγει η ΕΕ μηδενική περιαγωγή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συγχαρούμε τα Βαλκάνια για το γεγονός ότι είμαστε αρκετά φιλόδοξοι και θαρραλέοι για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία σε δυόμισι χρόνια.

Η νέα συμφωνία περιαγωγής δεν έχει μόνο σημαντική συμβολική αξία για την περιοχή, αλλά έχει επίσης άμεσο και άμεσο αντίκτυπο, εξοικονομώντας πολλά χρήματα στους πολίτες των Βαλκανίων στους λογαριασμούς των κινητών τους τηλεφώνων.

Υπογράφοντας τη συμφωνία φέτος, οι πολίτες των χωρών αυτών θα είναι σε θέση να παραμένουν σε επαφή ενώ ταξιδεύουν, χωρίς τον φόβο ότι ενδέχεται να προκύψουν υπερβολικές χρεώσεις. Εκτιμάται ότι τα τέλη περιαγωγής μπορεί μερικές φορές να υπερβαίνουν το κόστος μιας αργίας.

Με τη Νέα Συμφωνία, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όλοι οι χρήστες των χωρών της περιοχής δεν θα πληρώσουν επιπλέον κόστος περιαγωγής, πληρώνοντας τα ίδια με αυτά που θα πλήρωναν στη χώρα τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων φαίνεται να δίνουν ένα πλήγμα στην ΕΕ, η οποία καθυστερεί τη διαδικασία προσχώρησης αυτών των χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια./IBNA