Με 153 ψήφους κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Με 153 ψήφους κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Με 153 “ΝΑΙ” υπερψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών έπειτα από τριήμερη μαραθώνια διαδικασία με εντάσεις και σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τσίπρας: Γράψαμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια

“Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς”, δήλωσε μετά την κύρωση της Συμφωνίας ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή”.

“Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη, μαζί με τους λαούς μας φτάσαμε σε μία ιστορική Συμφωνία. Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών. Για αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης”, έγραψε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Για ευκαιριακή πλειοψηφία και “επιζήμια συμφωνία” μιλά ο Μητσοτάκης που μιλάει για “βέτο” στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.

“Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Νεάς Δημοκρατίας η κύρωση της Συμφωνίας σημαίνει “την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση”, καταγγέλοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι εγκατέλεψε μια εθνική γραμμή δεκαετιών. “Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι  ανέφερε, ενώ επανέλαβε αυτό που είπε και από το βήμα της βουλής, ότι δεν θα απεμπολήσε το δικαίωμα της Ελλάδας “για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Τις ερχόμενες εβδομάδες, πιθανότατα αρχές του Φεβρουαρίου η Ελληνική βουλή θα κληθεί να επικυρώσει και το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας έτσι τις προβλεπόμενες διαδικασίες./ΙΒΝΑ