Συζητήσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Συζητήσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Στο περιθώριο αυτού του φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες από τον κόσμο, την ΕΕ και την περιοχή, υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Johannes Hahn, δήλωσε ότι πρότεινε λύση στο θέμα του εμπορίου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ότι αναμένει να λάβει απάντηση από τους προέδρους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

“Τους προτείνω να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα εμπορικά θέματα που αφορούν τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Είμαι έτοιμος να ηγηθώ αυτών των συνομιλιών και αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση του διαλόγου που επικουρείται από την Ύπατο Εκπρόσωπο, Federica Mogherini”, δήλωσε ο Hahn.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Hahn ήταν επικεντρωμένη σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vucic με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει υποσχεθεί στη Merkel ότι το Βελιγράδι θα κάνει τα πάντα για να φτάσει σε ένα συμβιβασμό με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.

“Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε μια λύση”, είπε.

Η Γερμανία ήταν μια από τις χώρες που δεν συμφώνησαν με την ιδέα που ξεκίνησε ο Σέρβος πρόεδρος Vucic και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, αναφορικά με τις αλλαγές των συνόρων ως τρόπο ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες ιδέες προκάλεσαν επίσης αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε μια απόφαση με την οποία επέβαλε 100% αύξηση στη φορολογία αγαθών που προέρχονται από τη Σερβία, βάζοντας συνεπακόλουθα εμπόδια στη διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Πρίστινα να καταργήσει τον φόρο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις συνομιλίες, αλλά ο πρωθυπουργός Haradinaj δήλωσε ότι ο φόρος θα παραμείνει μέχρι η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου./IBNA