Θα βρεθεί λύση στην διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα στο 2019;

Θα βρεθεί λύση στην διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα στο 2019;

Επίτευξη λύσης μέσα στο 2019 στην διαμάχη που ταλαιπωρεί τις «ενεργειακές» σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία προβλέπει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic.

«Εάν όλα πάνε καλά και εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση είμαι πεπεισμένος ότι όλη αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Aleksandr Novak, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, και στελέχη της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Ουκρανίας, Naftogaz, και της ρωσικής Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα και το Κίεβο αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία το τελευταίο διάστημα ως προς τις παραδόσεις ποσοτήτων ρώσικου φυσικού αερίου στην Ουκρανία και την τιμολογιακή πολιτική, υπό τον φόβο διακοπής της ομαλής ροής της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της χώρας.

Το Κίεβο έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του καθώς στο τέλος του 2019 λήγει το δεκαετούς διάρκειας συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ρωσική Gazprom, την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Radio Free Europe/Radio Liberty, ο Maros Sefcovic φαίνεται πως έχει προτείνει την ανανέωση μίας σύμβασης δεκαετούς διάρκειας, με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων διέλευσης και την παράδοση σε ετήσια βάση 60 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Naftogaz, Yuriy Vitrenko, φαίνεται πως κατηγόρησε την Μόσχα ότι κωλυσιεργεί και ότι επίτηδες προβάλει ενστάσεις με σκοπό να κερδίσει χρόνο για να ολοκληρώσει στο μεταξύ την κατασκευή του αγωγού Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στην Γερμανία, υπό την Βαλτική, συνεχίζοντας απρόσκοπτα με τον τρόπο αυτό την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρώσικο φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η πρώτη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με αφορμή το φυσικό αέριο ξέσπασε το 2005, με αποτέλεσμα έκτοτε κατά διαστήματα να παρατηρούνται προβλήματα ανεφοδιασμού και λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ενέργειας της Ουκρανίας./IBNA