Πρόστιμο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης της Σερβίας για ανάρμοστη συμπεριφορά

Πρόστιμο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης της Σερβίας για ανάρμοστη συμπεριφορά

Επτά μέλη του κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο λόγω φερόμενων προσβολών που έκαναν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), η συντηρητική ομάδα “Dveri” και άλλα κόμματα θα πληρώσουν συνολικά 70.000 δηνάρια (590 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διοίκηση και τον προϋπολογισμό αποφάσισε να αυξήσει τους μισθούς του προέδρου της δημοκρατίας, των βουλευτών και του προσωπικού στο κοινοβούλιο κατά επτά τοις εκατό. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αυτό το μήνα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στον Vojislav Seselj, επικεφαλής του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), ο οποίος υποστηρίζει έμμεσα την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι προσέβαλε βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν αυτό, ο Aleksandar Martinovic, πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι ο Seselj δεν έκανε το προσβλητικό σχόλιο στο μικρόφωνο. Ο Martinovic είναι μέλος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Ο Seselj αποκάλεσε το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του DS Aleksandra Jerkov, “πόρνη της ustashe”. H Ustashe ήταν Κροάτες που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φέρονται να προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Βουλής Maja Gojkovic (SNS). Τα χρήματα από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα πρόστιμα (περίπου 1.000 ευρώ) θα δοθούν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετοχίτσα./IBNA