Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Β-Ε και Κοσόβου για τον τελωνειακό φόρο

Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Β-Ε και Κοσόβου για τον τελωνειακό φόρο

Το Σεράγεβο την Πέμπτη φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου, η οποία προσπάθησε να φέρει κοντά τις δύο πλευρές όσον αφορά την πρόσφατη επιβολή φόρων 100% στην εισαγωγή αγαθών από τη Β-Ε στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως αναμενόταν, η σύνοδος έληξε χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα, αλλά με το συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό πρέπει να συνεχιστούν.

Κατά τη συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίο τα αρμόδια όργανα να βρουν τις καλύτερες λύσεις για τα υφιστάμενα εμπόδια στη διακίνηση και μεταφορά προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό.

Επιμένοντας στην επείγουσα επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες σε επιχειρηματίες, η αντιπροσωπεία της Β-Ε πρότεινε την προσωρινή αναστολή της απόφασης για τον τελωνειακό φόρο.

Λέγεται ότι η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για την πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας της Β-Ε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων για την επίλυση του θέματος της αναγνώρισης εγγράφων και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων μεταξύ της Β-Ε και του Κοσσυφοπεδίου στο εγγύς μέλλον.

Ανεπίσημα, οι αντιπροσωπείες ήρθαν στη συνάντηση με εντελώς αντίθετες θέσεις. Η αντιπροσωπεία της Β-Ε απαίτησε την κατάργηση του φόρου ενώ η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου από τη σειρά της ζήτησε από την Β-Ε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα για να προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου.

Εκτός από τους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε και του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσσυφοπεδίου, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της CEFTA. Η αντιπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Αλβανίας, της χώρας που είναι επικεφαλής της CEFTA, Majlinda Hafizi, τόνισε τη σημασία του σεβασμού της συμφωνίας CEFTA στο πλαίσιο περαιτέρω διαδικασιών ενσωμάτωσης.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι, σε αυτήν την περίπτωση, βραχυπρόθεσμα, θα βρεθεί μια κατάλληλη λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε, Mirko Šarović, δήλωσε πρόσφατα ότι μια νέα συνάντηση θα λάβει χώρα και ότι το μόνο αίτημα της Β-Ε είναι να επανεξεταστεί η απόφαση σχετικά με τον τελωνειακό φόρο, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις εταιρείες της Β-Ε./IBNA