Σύσσωμα τα σερβικά πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την πρωτοβουλία για αλλαγή ονόματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Σύσσωμα τα σερβικά πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την πρωτοβουλία για αλλαγή ονόματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η χιονοστιβάδα των πικρών σχολίων σχετικά με την ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την αμφισβήτηση του ονόματος “Δημοκρατία Σέρπσκα”.

Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και ο πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, κάλεσαν τους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση της RS σε συνάντηση για την προετοιμασία μιας ενιαίας απάντησης για την πρωτοβουλία του SDA. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σρπσκα, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών, ανεξάρτητα από τον πολιτικό τους χώρο. Στην κοινή τους δήλωση εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη υποβολή της πρωτοβουλίας του SDA για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε θα θεωρηθεί ως μία αντισυνταγματική κίνηση που αντιτίθεται στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της RS.

“Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο δεχθεί αυτή την προσφυγή θα θεωρήσουμε ότι πρόκειται για καταφανή παραβίαση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και θα ζητήσουμε να συνεδριάσει η βουλή της RS, στην οποία θα αποφασίσουμε για το μελλοντικό καθεστώς της RS”, δήλωσε ο Dodik διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση.

Μιλώντας εξ ονόματος όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Dodik δήλωσε ότι αυτή η προσφυγή αποτελεί ένα χαστούκι στην ακεραιότητα και κυριαρχία της Β-Ε από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον.

“Η Γενική Συμφωνία-Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε επιβεβαιώνει το όνομα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το οποίο αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 1, τρίτο εδάφιο του Συντάγματος της Β-Ε, το οποίο ορίζει ότι η Β-Ε αποτελείται από τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Β-Ε”, δήλωσε ο Dodik στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στη Μπάνια Λούκα.

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την κατάσταση, ο ηγέτης του SDA, Bakir Izetbegović, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρωτοβουλία δεν θα υποβληθεί εάν “το SNSD αλλάξει τη συμπεριφορά του στην πολιτική σκηνή τους επόμενους έξι μήνες”. Επανέλαβε δε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν μπορεί να είναι η αποκλειστική οντότητα για ένα έθνος και ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και τα άλλα συνταγματικά έθνη.

Ο ηγέτης του SDA τόνισε ότι είναι καιρός “να πούμε αρκετά! γιατί η RS βασίζεται σε ανθρώπινα οστά και σε γενοκτονία, αλλά γίνεται αποδεκτή για να εδραιωθεί η ειρήνη στη Β-Ε”.

«Εμείς (οι Βόσνιοι) δεν δεχθήκαμε να είναι μια οντότητα στην οποία ένα έθνος θα κυριαρχεί και θα ταπεινώνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Izetbegović.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Β-Ε, Πίτερ Ιβάνκοφ, κάλεσε τις άλλες χώρες-εταίρους στο Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης της Β-Ε να διοργανώσουν έκτακτη συνεδρίαση, θέτοντας το πρόβλημα σε υψηλότερο επίπεδο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε εξέδωσε σύντομη δήλωση καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να απόσχουν από πολιτικούς χειρισμούς με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά θέματα που αντιμετωπίζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Οι πολωτικές δηλώσεις και ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας δεν θα διευκολύνουν τη δημιουργία των νέων διοικητικών οργάνων σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών, προκειμένου να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει η δήλωση.

Ακόμη και ο  Ύπατος Αρμοστής της Διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, Valentin Inzko, εξέφρασε τη θέση του επί του θέματος, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αναγνωρίζει ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Υπογράμμισε ότι η διοίκηση του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης (PIC) στην Β-Ε έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δέσμευσή της για τη θεμελιώδη δομή της Β-Ε ως ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος που αποτελείται από αυτές τις δύο οντότητες.

“Με βάση αυτού, η ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας για την αμφισβήτηση του ονόματος της Δημοκρατίας Σρπσκα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε εν μέσω συζητήσεων για τη διαμόρφωση κυβερνήσεων είναι ανεύθυνη και αντιπαραγωγική και υπονομεύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στους πολιτικούς εκπροσώπους του”, αναφέρει ο Inzko σε γραπτή δήλωση.

Καλεί δε όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω πολωτική δράση και ρητορική και να εμπλακούν εποικοδομητικά στο γρήγορο σχηματισμό διοικητικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα./IBNA

Φωτογραφία: Συνάντηση των πολιτικών κομμάτων στην Μπάνια Λούκα