Οι βετεράνοι της EOKA αποζημιώνονται εξώδικα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι βετεράνοι της EOKA αποζημιώνονται εξώδικα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να διευθετήσει την αστική αγωγή που είχε ασκηθεί εναντίον της από 33 βετεράνους του αγώνα της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου την περίοδο 1955-59.

Οι ενάγοντες είχαν κάνει πολλές καταγγελίες για βασανιστήρια από τα χέρια των βρετανικών αποικιακών δυνάμεων.

Σε γραπτή δήλωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός για την Ευρώπη, Sir Alan Duncan, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους £ 1.000.000, ενώ το ποσό των δικαστικών εξόδων θα καθοριστεί από το δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω.

Ο Sir Alan δήλωσε ότι ο διακανονισμός είναι “πλήρης και τελικός”, αλλά τόνισε ότι “ο διακανονισμός δεν αποτελεί οποιαδήποτε αναγνώριση ευθύνης και δεν αποτελεί προηγούμενο σε σχέση με πιθανές μελλοντικές αξιώσεις εναντίον της κυβέρνησης”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποστηρίξει σε όλες τις διαδικασίες ότι το πέρασμα του χρόνου σημαίνει ότι πλέον δεν είναι εφικτό να διαπιστωθούν με βεβαιότητα όλα τα γεγονότα.

Η απόφαση εξώδικης επίλυσης της υπόθεσης ήρθε “για να τραβήξει μια γραμμή στο πλαίσιο αυτής της διαφοράς και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του κόστους, το οποίο τελικά θα επιβαρύνονταν οι φορολογούμενοι”, πρόσθεσε η υπουργική δήλωση.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ωστόσο, οι ενάγοντες δήλωσαν ότι ένιωσαν ηθικά δικαιωμένοι, θεωρώντας την διευθέτηση ως έμμεση αναγνώριση από την Αγγλία της αλήθειας στις καταγγελίες τους.

Ο Sir Alan Duncan πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου “αναγνωρίζει τις ισχυρές απόψεις πολλών Κυπρίων σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης [sic]. Είναι λυπηρό για την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η μετάβαση της Κύπρου από τη βρετανική διοίκηση στην ανεξαρτησία θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί πέντε χρόνια βίας και απώλειας ζωών, που έπληξαν όλους τους κατοίκους της νήσου.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν – και πράγματι πρέπει να μαθαίνουμε απ’ αυτό. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα, η διμερής σχέση που μοιράζεται το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κύπρο είναι φιλίας και στενής συνεργασίας. καλύπτοντας ένα ευρύ δίκτυο στην ασφάλεια καθώς και προσωπικών, επιχειρηματικών, διοικητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να οικοδομήσει μια σύγχρονη και προοδευτική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, βασισμένη σε κοινές αξίες αμοιβαίου σεβασμού και πλήρους ισότητας. “/ IBNA