Απόψε αναμετρώνται Τσίπρας-Μητσοτάκης- Αύριο η ψήφιση για την κύρωση της Συμφωνίας

Απόψε αναμετρώνται Τσίπρας-Μητσοτάκης- Αύριο η ψήφιση για την κύρωση της Συμφωνίας

Αύριο το μεσημέρι στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό κοινοβούλιο όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων νωρίτερα, προκειμένου να τοποθετηθεί το σύνολο των βουλευτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους

Νωρίς απόψε το βράδυ αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη οπότε και θα κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Τόσο ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να υπογραμμίσουν τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρώντας να αποδομήσουν όλα τα επιχειρήματα που έχει θέσει κατά τη συζήτηση η αντιπολίτευση.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταγγείλει την στάση της Ν.Δ. να μην καταδικάζει ανοιχτά τους ακροδεξιούς που επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο και εκείνους που απειλούν τους βουλευτές που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τη Συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επαναλάβει την καταγγελία πως η Ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε “μακεδονική γλώσσα και εθνότητα στους Σκοπιανούς” ενώ αναμένεται να επιτεθεί προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα αλλά και στον Πάνο Καμμένο που δεν αποχώρησε από την κυβέρνηση νωρίτερα προκειμένου να μην έρθει προς κύρωση η Συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωση παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συμμετείχε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και αρνήθηκε την ένταξη της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.  Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. υπεραμύνθηκε την πολιτική της τότε κυβέρνησης που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου η οποία όπως τόνισε “προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε”.

Σημείωσε δε ότι “η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα”. Καταλήγοντας ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. “Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί το διχαστικό κλίμα”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αλέξης Τσίπρας: Η απόπειρα εκφοβισμού δε θα περάσει

Την ώρα που ακόμη ένα συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας διοργανώνεται το απόγευμα στην Αθήνα, οι απειλές κατά βουλευτών συνεχίζονται. Μάλιστα χθες το βράδυ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδώρα Τζάκρη δέχτηκε επίθεση από αγνώστους με βόμβες μολότοφ στο σπίτι της στα Γιαννιτσά της Βόρειας Ελλάδας. Να καταδικάσουν “χωρίς μισόλογα” κάλεσε τα κόμματα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: “Η απόπειρα εκφοβισμού δε θα περάσει. Η Δημοκρατία στο τόπο μας είναι δυνατή και θα νικήσει”.

“Αυτές οι πρακτικές τις οποίες κάποιοι υπέθαλψαν στο παρελθόν σπάζοντας ο ίδιοι “το αυγό του φιδιού”, δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική Ελλάδα”, ανέφερε η Ν.Δ. με ανακοίνωση της./IBNA