Η αύξηση των δασμών κατά 100% εμποδίζει το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Η αύξηση των δασμών κατά 100% εμποδίζει το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα για την απόφαση που εισήγαγε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους να επιβάλει 100% αύξηση των φόρων στα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία.

Εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες με τη Σερβία αναφέρουν ότι είναι απίθανο οι δύο χώρες να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, ενώ υποστήριξαν την ιδέα της διατήρησης του φόρου στα σερβικά αγαθά.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Shpend Ahmeti, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο φόρος θα παραμείνει σε ισχύ.

“Προς το παρόν, ο φόρος αυτός θα παραμείνει σε ισχύ. Ωστόσο, η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου “, ανέφερε ο Ahmeti.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Avni Arifi, ήταν πιο ευέλικτος στη θέση του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόρος θα μπορούσε να αποσυρθεί προσωρινά έως ότου διεξαχθεί ο διάλογος με τη Σερβία.

“Εάν αποφασίσουμε να διεξαγάγουμε συνομιλίες σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τότε μπορούμε να καταργήσουμε τον φόρο για εκείνη την δεδομένη περίοδο”, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Davic, πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταργήσει τον φόρο, επειδή αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Ο Σέρβος διπλωμάτης επανέλαβε το γεγονός ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί εάν δεν αρθούν τα οικονομικά εμπόδια.

Κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας σχετικά με τη διαδικασία του διαλόγου μπορεί να συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Thaci έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn./IBNA