Ο Αναστασιάδης κατηγορεί την ΕΕ για δυο μέτρα και δυο σταθμά

Ο Αναστασιάδης κατηγορεί την ΕΕ για δυο μέτρα και δυο σταθμά

«Κάποια ώρα επιτέλους θα πρέπει τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά να τερματιστούν”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, γεγονός που υποδηλώνει σκοπιμότητα και ανταγωνισμό, λόγοι για τους οποίους η Κύπρος ξεχωρίζει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει χορηγήσει μόνο το 0,3% των διαβατηρίων που έδωσε η ΕΕ και έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις 20 χώρες της ΕΕ που προσφέρουν παρόμοια παροχές.

Περίπου 2.400 αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον Μάιο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τετάρτη ότι τα προγράμματα κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την έκδοση διαβατηρίων και θεωρήσεων σε πλούσιους αλλοδαπούς, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ένωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Οι ελλείψεις στα κυπριακά και μαλτέζικα προγράμματα, δεν ελέγχουν επαρκώς την προέλευση των εσόδων των ατόμων και δεν επιτρέπουν την εύκολη αναγνώρισή τους, τονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προειδοποίηση περιέχεται στην πρώτη έκθεση που έχει εκδώσει η ΕΕ σε σχέση με τη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, της επονομαζόμενης “μετανάστευσης των επενδύσεων”, η οποία επιτρέπει σε πλούσιους πολίτες να αποκτήσουν ιθαγένεια ή κατοικία σε χώρες που τις διαθέτουν.

Παρόλο που είναι νόμιμα αυτά τα προγράμματα εκτελούνται μερικές φορές με αδιαφανείς τρόπους και χωρίς επαρκείς ελέγχους σε όσους αποκτούν διαβατήρια και θεωρήσεις, αναφέρει η Επιτροπή, επικεντρώνοντας κυρίως τις ανησυχίες της σχετικά με τα προγράμματα στη Μάλτα και την Κύπρο.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αδύναμος κρίκος στην ΕΕ, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν έρευνα αγοράς για το πιο επιεικές πρόγραμμα,» είπε η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη της ΕΕ Vera Jourova, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του να αφήνεις «χρυσές πύλες» ανοιχτές στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι «δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε, στέλνουμε όμως ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα Κράτη Μέλη που διαθέτουν αυτά τα σχήματα./ΙΒΝΑ