Τι συμβαίνει στο Νταβός;

Τι συμβαίνει στο Νταβός;

«Άλλαξε το πρόγραμμα» του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak, και δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αποτέλεσμα τούτου είναι να μην πραγματοποιηθούν τελικά οι συνομιλίες για το πετρέλαιο που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο Νταβός αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Αδύνατο να παραβρεθεί απεδείχθη ωστόσο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, και για τον υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είχε ως στόχο να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών, με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν προ ενός μηνός οι δύο πλευρές, η οποία αφορούσε στην μείωση της παραγωγής αργού μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους.

Η Σαουδική Αραβία έχει «επενδύσει» στην διεθνή αυτή συνάντηση τα τελευταία χρόνια αποσκοπώντας στην προσέλκυση κεφαλαίων στην χώρα.

Όπως φαίνεται πάντως οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2019, έναντι των 53 δολαρίων το βαρέλι το 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazroui, στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η πετρελαϊκή αγορά και η αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι ήταν ασταθείς την προηγούμενη χρονιά, το 2019 προσφέρεται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές αναταραχές από το 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης (Brent) είχαν αυξηθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η πορεία προς μια ισορροπημένη πετρελαϊκή αγορά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο καθώς η Σαουδική Αραβία φαίνεται αποφασισμένη να προστατεύσει τις προσδοκίες της ως προς τις τιμές, επιτυγχάνοντας ουσιαστικές περικοπές στην παραγωγή, υπάρχει ωστόσο λιγότερη σαφήνεια από πλευράς Ρωσίας./IBNA