Ο Vucic έδειξε τον “επικό κυνισμό του” στο Νταβός

Ο Vucic έδειξε τον “επικό κυνισμό του” στο Νταβός

Ο Vucic εξέφρασε τον “επικό κυνισμό” του στο Νταβός Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Aleksandar Vucic συμμετείχε στο πάνελ ” η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε κρίση” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ήταν σκανδαλώδες, δήλωσε η Tamara Skrozza, δημοσιογράφος και μέλος του Συμβουλίου Τύπου. Η Skrozza χαρακτηρίστηκε επίσης ως σκάνδαλο του Vucic την «έμμεση κατηγορία», κατά την εκδήλωση αυτή, κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία.

Το Συμβούλιο Τύπου παρακολουθεί την τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και αποφασίζει για τις καταγγελίες ατόμων και φορέων που σχετίζονται με το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης.

Η Skrozza είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι ο Vucic δεν έπρεπε να έχει μιλήσει σε αυτή την ομάδα επειδή είχε αρνητικές αξιολογήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης “από όλους τους αρμόδιους Ευρωπαίους ερευνητές”. Επέκρινε τους διοργανωτές για την απόφασή τους να προσκαλέσουν τον Vucic.

“Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για να προσκληθεί το πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως πρόεδρος της χώρας όπου τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι μόνο δική μας γνώμη, αυτό αποδεικνύεται από όλες τις σχετικές έρευνες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε η Tamara Skrozza.

Η παρουσία του Vucic στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τα ΜΜΕ ήταν ένας “επικός κυνισμός”, δήλωσε ο Yugoslav Kosic, δημοσιογράφος και διευθυντής προγράμματος της τηλεόρασης Ν1. Όπως δήλωσε ο Cosic στο Balkan Insight, στο Νταβός ο Vucic «δημιούργησε την εντύπωση ότι ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι κάτι συμβαίνει με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία».

“Η αλήθεια είναι διαφορετική, αυτός (Vucic) στέκεται πίσω από όλα όσα είναι λάθος. Η αλήθεια είναι επίσης ότι ο Σέρβος Πρόεδρος και η υπουργός για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Jadranka Joksimovic ήταν λεκτικά επιθετικοί εναντίον των δημοσιογράφων του N1 που πρόσφατα τους ρώτησαν για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Βελιγράδι για την ελευθεροτυπία», δήλωσε ο Cosic.

Οι εκπρόσωποι των “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” ήταν μάρτυρες αυτής της λεκτικής επιθετικότητας, τόνισε επίσης.

Στο πάνελ του Νταβός, ο Vicic δήλωσε ότι «δεν ήταν περήφανος για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης» στη χώρα του. “Δεν επικρίνω την αντιπολίτευση επειδή αποκαλεί τις γυναίκες δημοσιογράφους «πόρνες». Μιλώ για το τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας./IBNA